abonneren

Buffalo AirStation WZR-HP-G450H

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Testresultaten Buffalo AirStation WZR-HP-G450H
De Buffalo AirStation is een singlebandrouter. Dat betekent dat hij alleen maar wifi-signalen op de 2,4 GHz band zendt en ontvangt. De 3 enorme externe antennes doen ons vermoeden dat hij het op deze frequentie in ieder geval wel heel goed doet, al oogt het niet erg fraai.

None

De gemiddelde prijs van ongeveer € 110 is voor een singlebandrouter is wel wat aan de forse kant, maar gezien de mogelijkheden en de prestaties die geleverd worden wel te verantwoorden.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • uitgebreide mogelijkheden
  • zeer goede resultaten
  • zuinig
  • Minpunten
  • geen 5 GHz
  • niet bepaald fraai

Op het gebied van aansluitingen is deze AirStation goed uitgerust: een schakelaar om de routerfunctionaliteit aan of uit te zetten (de router is dan alleen accesspoint), een gecombineerde wps/aoss (Buffalo’s variant van wps die ook ondersteuning biedt aan wep) en een schuifje waarmee je de Movie Engine – waarmee het streamen van films prioriteit zou moeten krijgen – aan- en uitzet.

De WZR-HP-G450H biedt behoorlijk wat mogelijkheden en zelfs twee soorten firmware, een Buffalo-versie van DD-WRT (op Linux gebaseerde opensourcefirmware voor routers) en een zogeheten user-friendly versie. De gebruiksvriendelijke firmware ziet er weliswaar iets kleuriger uit, maar is niet veel duidelijker dan DD-WRT. Wel kun je alleen bij de gebruiksvriendelijke firmware een printer op de usb-poort van de router aansluiten. Verder biedt deze Buffalo ook 3G-ondersteuning en de mogelijkheid om een vpn-server op te zetten.

Testmethode

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheid. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, de industriestandaard als het gaat om het meten van doorvoersnelheden in een netwerk. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software, aan de hand van een testscript, bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van wan naar lan en van lan naar lan; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de wan-poort op de router door een lan-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij lan naar lan zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee lan-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van lan naar wlan en van wlan naar lan. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een lan-poort dus) is aangesloten op de router. Daarnaast gebruiken we een laptop van BTO met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 wlan-chip en 3 antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router. We doen de draadloze tests zowel op 10 meter als op 20 meter. Alle draadloze apparatuur in ons testlab staat tijdens het testen uit en we houden een ‘line of sight’ tussen router en laptop. Op deze manier geven we de router de beste kans om zo goed mogelijk te presteren en krijgen we een redelijk accuraat beeld van hoe de routers in ideale praktijksituaties presteren. We testen de draadloze snelheid op 2 verschillenden momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Testresultaten

De testresultaten van deze Buffalo Airstation zijn uitstekend. Zelfs op 20 meter haalt de router uitstekende resultaten. We meten een gemiddelde snelheid van 81 Mbit per seconde van wlan naar lan waar andere routers gemiddeld rond de 50 Mbit zitten. Van lan naar wlan meten we gemiddeld 64 Mbit per seconde terwilj andere routers de 50 Mbit nog geen eens halen. Een prima prestatie van Buffalo dus!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: Buffalo, Routers