Buffalo is als een van de eersten met een Wireless AC-router gekomen. Zij toonden al een werkend exemplaar op de CES in januari. Netgear wist echter net eerder een model in de schappen te zetten: de R6300. Wij hebben deze router al getest. Nu is het de beurt aan de Buffalo AirStation 1750.

Als we de AirStation 1750 uitpakken treffen we een zeer bescheiden router aan. Hij is kleiner en eerlijk gezegd een stuk mooier dan de Netgear R6300 die zich meer richt op de ‘bling-factor’ dan een chique en bescheiden uiterlijk.

Connectiviteit

Aan de achterzijde zien we vier gigabit-poorten, een gigabit wan-poort en een usb-ingang. De usb-ingang is met name handig voor het delen van een printer, of het opzetten van een simpele gedeelde netwerkschijf. Verwacht geen hoge snelheden bij het laatste.

We hebben om een fatsoenlijke test te doen, ook een AirStation 1300 er bij gekregen. Deze zorgt in combinatie met de 1750 voor een draadloze brug op ac-snelheid. De 1300 heeft vier gigabit-poorten, maar geen wan-aansluiting. Logisch: het is een bridge. Geen router.

Interface

We zijn inmiddels behoorlijk verwend met prachtige interfaces. Denk aan de nieuwe versies van Netgear of Cisco: beide erg overzichtelijk en voorzien van de nodige ‘eye candy’. Daar doet Buffalo niet aan. We reizen als we het ip-adres in tikken zo zes jaar terug in de tijd. Gewoon tekstgebaseerd en zeer Spartaans. Is dat erg? Nee, niet per-sé, want je zit niet elke dag in de router. Echter, Buffalo mag wel wat werk er van gaan maken als ze mee willen komen met de top. 

Ook missen we wat functionaliteit. Denk aan het doorvoeren van meerdere wijzigingen in één reboot. Keer op keer moeten we herstarten als we een wijziging maken in de settings. Dat gaat irriteren. Ook heeft de router nog geen optie voor een gastnetwerk of het instellen van meerdere ssid’s. Iets wat standaard is voor routers in het hogere segement.

Prestaties

Theoretisch is de Buffalo even snel als de Netgear-kit die we eerder hebben getest. De 1750 en 1300 zijn beide 1300 Mbit over Wifi-ac en 450 mbit over wireless-n. Als we de brug opzetten, wat zo gepiept is met wps, kunnen we testen.

We kunnen kort zijn: de Buffalo is bij lange na niet zo snel als de Netgear. We zien op ongeveer twee meter afstand een snelheid van ongeveer 150 Mbit. Ter illustratie: de R6300 haalde 533 Mbit. Hoe dit zo mogelijk is, is voor ons een raadsel. We hebben simpelweg de AirStation 1300 en 1750 via wps gepaired, hebben de instellingen gecontroleerd (wifi ac met kanaalbreedte op 80 MHz) en zijn begonnen met de datatest. Hoe vaak we ook proberen: we zien de meter niet hoger komen dan 150 mbit. Het lijkt bijna alsof Buffalo de router op N-snelheid laat paren.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Ziet er goed uit

Minpunten

Traag

Interface onoverzichtelijk

Conclusie

Het is geen positief verhaal voor Buffalo. Hoewel we het ontwerp van de router erg mooi vinden, is het technisch gezien gewoon niet zo’n goed apparaat. De snelheid valt erg tegen en de interface is gewoonweg rommelig en lelijk. Dan de prijs. Tegen de 200 euro is het één van de goedkoopste ac-routers. Maar toch: voor ongeveer 20 euro meer heb je een veel beter apparaat....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten