abonneren

Bestanden delen via het netwerk (deel 1)

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Thuisgroep
  3. > Meer mappen delen
  4. > Wizard Delen
  5. > Geavanceerd delen
  6. > Beveiligingsinstellingen
  7. > Twee toegangscontroles
  8. > Cache
Rondlopen met een usb-stick is er niet meer bij. Door mappen in een thuisnetwerk als gedeeld aan te wijzen zijn bestanden eenvoudig uit te wisselen. Het is zelfs mogelijk gedeelde muziek- of videobestanden te openen en te streamen vanaf een andere computer zonder deze eerst naar de eigen computer te kopiƫren. Maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan.

Voor je gebruik kan maken van samenwerkingsverbanden, moet je natuurlijk eerst een fysiek netwerk hebben, bekabeld of draadloos. Centraal daarbij staat de modem/router die als hub van het netwerk fungeert. De meeste routers hebben tegenwoordig vier ethernet-poorten, een wifi-toegangspunt en een wan-poort. Deze laatste verzorgt de dsl-internetaansluiting voor alle aangesloten computers. Wanneer je onder Windows 7/8 of Vista een computer via een ethernet-kabel aansluit op de router, maak je meteen verbinding met de andere aangesloten computers.

Met protocollen en de verschillende netwerklagen hoeft de gebruiker zich niet meer bezig te houden. Om een computer of laptop via een draadloze verbinding aan het netwerk toe te voegen zijn het ssid - de netwerknaam - de beveiligingsmethode, het juiste versleutelingstype en een wachtwoord nodig. Deze zijn eerder door de netwerkbeheerder in de router ingevoerd en moeten door de nieuwe gebruiker eenmalig worden opgegeven. Om te controleren of een computer in je netwerk is opgenomen, klik je op Netwerk in het linkerrijtje van de Verkenner.

Zie je geen overzicht, dan staat mogelijk de netwerkdetectie uitgeschakeld. In deze stand vindt de computer geen andere apparaten in het netwerk en is de computer omgekeerd ook onzichtbaar voor andere computers. Om de netwerkdetectie op je computer in te schakelen ga je naar het Netwerkcentrum en klik je op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. In het scherm Deelopties voor verschillende netwerkprofielen wijzigen vouw je het profiel Thuis of werk uit en selecteer je vervolgens de radiobutton Netwerkdetectie inschakelen. Om bestanden voor anderen open te stellen moeten ook de buttons Bestands- en printerdeling inschakelen en Openbare mappen delen zijn aangeklikt, waarna je de wijzigingen opslaat. Om zelf ook door andere computers te worden gedetecteerd moet het type netwerk - op de hoofdpagina van het Netwerkcentrum - op thuis- of bedrijfsnetwerk staan ingesteld.

netwerkdetectie.bmp
Netwerkdetectie

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: bestanden uitwisselen

Nieuws headlines

Laatste reactie