abonneren

Belkin Play N750

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Testresultaten Belkin Play N750
Belkin heeft met de Play N750 een stijlvolle router gemaakt. Echter valt er op de werking nog wel genoeg aan te merken.
Score
70
  • Pluspunten
  • twee usb-aansluitingen
  • fraai uiterlijk
  • Minpunten
  • geen ipv6-ondersteuning
  • matige webinterface

None

De Belkin Play N750 is een router die qua prestaties redelijk scoort en helemaal niet duur is. Alleen qua mogelijkheden valt de N750 iets tegen.

De webinterface van de router ziet er niet denderen uit. Een euvel dat we vaker zien bij Belkin routers. Ook ontbreken behoorlijk wat mogelijkheden, vooral op het gebied van toegangscontrole en QoS (Quality of Service). Verder ontbreekt in de firmware ten tijde van onze test ondersteuning voor ipv6.

De Play N750 heeft evenals de Asus RT-N66U twee usb-aansluitingen, waarop je zowel een printer als een externe drive aan kunt sluiten. De wps-knop is op vernuftige wijze weggewerkt en een aan/uitschakelaar ontbreekt. Dat laatste is geen heel groot probleem, aangezien een router toch continu aanstaat.

Testmethode

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheid. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, de industriestandaard als het gaat om het meten van doorvoersnelheden in een netwerk. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software, aan de hand van een testscript, bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van wan naar lan en van lan naar lan; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de wan-poort op de router door een lan-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij lan naar lan zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee lan-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van lan naar wlan en van wlan naar lan. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een lan-poort dus) is aangesloten op de router. Daarnaast gebruiken we een laptop van BTO met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 wlan-chip en 3 antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router. We doen beide draadloze tests op beide frequenties (2,4 en 5 GHz) en zowel op 10 meter als op 20 meter. Alle draadloze apparatuur in ons testlab staat tijdens het testen uit en we houden een ‘line of sight’ tussen router en laptop. Op deze manier geven we de router de beste kans om zo goed mogelijk te presteren en krijgen we een redelijk accuraat beeld van hoe de routers in ideale praktijksituaties presteren. We testen de draadloze snelheden op 2 verschillenden momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Resultaat

De prestaties van de Play N750, die met een gemiddelde prijs van ongeveer € 90 tot de goedkopere routers behoort, zijn best goed. Ze zijn niet extreem hoog, maar wel goed op beide frequenties. Zelfs op de lastige test van lan naar wlan op twintig meter (2,4 GHz) haalt hij goede scores, ook al heeft deze Belkin niet de beschikking over drie datastromen op die frequentie. Daar staat dan weer wel tegenover dat de resultaten bij de tests wlan naar lan op 2,4 GHz wat tegenvallen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: Belkin, Routers

Nieuws headlines

Laatste reactie