abonneren

Asus WL-330NUL

Asus noemt de WL-330NUL zelf ‘the world’s smallest travel router’. Een gevaarlijke uitspraak, want voor je het weet heeft een andere fabrikant weer een paar millimeter van zijn product af geschaaft. Hoe dan ook, deze travelrouter is niet alleen piepklein, maar ook enorm handig!

Je kent het vast wel: je checkt in je hotelkamer in en vervolgens blijkt er alleen een ouderwetse, bedrade ethernetaansluiting aanwezig te zijn. Niet erg handig als je een ultrabook zonder ethernetpoort hebt. En al helemaal niet handig als je ook met je smartphone én tablet online wilt. Of misschien is er wel wifi aanwezig, maar is deze zo traag dat je jouw bestanden beter op een usb-stick kunt zetten en met de postduif kunt overvliegen.

Voor dit soort scenario’s is een simpele travelrouter onmisbaar. Een dergelijk product doet niets meer of minder dan het omzetten van een ethernetsignaal in een wifi-signaal. En omdat je juist zo min mogelijk gewicht wilt meezeulen, is de omvang van een dergelijk product van levensbelang.

Asus heeft met de WL-330NUL een 802.11n travelrouter met het formaat van een gemiddelde usb-stick. Je zult ’m dus niet uit ruimteoverwegingen thuis hoeven laten. Aan de ene kant zit een ethernetpoort, aan de andere kant een opvouwbare usb-stekker. Simpeler kan niet; slechts een enkel groen statuslampje geeft verder aan of de router actief is of niet. Wie goed voorbereid op reis wil gaan, treft in de doos verder een usb-lader en een ethernetkabel aan.

Installatie kan niet makkelijker: op de router zelf zit wat flashgeheugen met de Windows- en Mac-installers, al zou je het apparaat zelfs zonder software kunnen configureren. Prettig is dat de software je de mogelijkheid geeft verschillende netwerkprofielen aan te maken, voor verschillende werkplekken. De meeste opties die we aantreffen zijn standaard: beveiliging met wep, wpa en wpa2, een ingebouwde dhcp-server en ondersteuning voor nat, firewall en dmz. Waar we wel van opkijken bij dit kleine product is de ondersteuning van een tweede gastnetwerk – erg handig!

Wie op zoek is naar uitgebreide routermogelijkheden (zoals printer- of drivesharing over usb) of 3G-compatibiliteit, is bij de WL-330NUL uiteraard aan het verkeerde adres. Maar dat nemen we Asus niet kwalijk: dit product is gemaakt met één specifiek doel in gedachten en wat ons betreft is deze missie glansrijk geslaagd. Sterker nog, we durven te beweren dat deze travelrouter onmisbaar is en in ieders bagage hoort te zitten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Netwerk

Tags: travel router

Nieuws headlines

Laatste reactie