abonneren

Asus WL-330N3G

Vorige maand bespraken we in deze rubriek de travelrouter van Edimax, die ons niet echt wist te bekoren. Asus stuurt ons een vergelijkbaar product op: de WL-330N3G. Deze weet wél de juiste snaren te raken.

Omdat de dvd-drive in onze test-pc kuren vertoont, besluiten we de WL-330N3G eens rechtstreeks aan te sluiten op het netwerk, zonder enige softwareconfiguratie. We verwachten weinig, maar tot onze verbazing duikt er na enkele seconden een onbeveiligd Asus-netwerk op die probleemloos het internetsignaal doorstuurt. Wauw. Om het even te verduidelijken: de WL-330N3G is een travelrouter (met dhcp), die tevens dienst kan doen als accesspoint (dus zonder dhcp), wifi-repeater, ethernetadapter en hotspot. Oh, en er zit een usb-poort op om een 3G-dongle aan te sluiten. Zo kun je ook je mobiele-internetabonnement in een wifi-signaal omzetten.

Ondanks de forse functieomvang en de 802.11n-antenne (150 Mbit/s) heeft Asus het geheel in een relatief kleine behuizing weten te plaatsen. De WL-330N3G is iets groter dan de concurrerende router van Edimax, maar voelt steviger aan. Prettig is dat hij gevoed wordt via micro-usb; verlies je de meegeleverde lader, dan is dat geen ramp.

De meegeleverde software werkt prima. De WL-330N3G wordt vlot herkend, waarna je de router in een van de zes standen kunt instellen. Het wijzigen van de SSID en wpa2-sleutel is een fluitje van een cent, net als het uitvoeren van een firmware-update. Nog mooier zou het zijn als de WL-330N3G dit automatisch zou doen, maar dat terzijde.

Pluspunten Conclusie
  • kleine, lichte behuizing
  • zowel router als adapter
  • poort voor 3G-dongles
  • wireless-n
Wat ons betreft is de Asus WL-330N3G een van die producten die elke reiziger in zijn laptop- of iPad-tas moet hebben. Je tovert er in een handomdraai een ethernetverbinding op je hotelkamer mee om tot een wifi-signaal en deelt deze net zo makkelijk met meerdere apparaten. Minpunten hebben we niet ontdekt aan de WL-330N3G, of het moet zijn dat de software niet onder OS X draait.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: