abonneren

ASUS RT-N66U

Inhoudsopgave

 1. > Inleiding
 2. > Testresultaten Asus RT-N66U
Als je naar de Asus RT-N66U router kijkt, valt aan verschillende zaken op dat je hier niet van doen hebt met een gemiddelde router.
Score
100
 • Pluspunten
 • twee usb-aansluitingen
 • extreem snel
 • fraaie webinterface
 • zeer veel mogelijkheden
 • Minpunten
 • hoog energieverbruik
 • vrij prijzig
 • menustructuur niet altijd even logisch

None

De Asus RT-N66U is geen goedkope router, maar als geavanceerde netwerkgebruiker krijg je wel alles wat je nodig hebt om een snel en efficiƫnt (draadloos) netwerk te bouwen.

Allereerst is de ‘black diamond’-afwerking van de behuizing een duidelijke eyecatcher. De webinterface ziet er erg goed uit en biedt je praktisch alles wat je kan verwachten van een routerinterface, inclusief ondersteuning voor IPv6 en het opzetten van een VPN-server. Het enige nadeel is dat de menu's niet allemaal even logisch in elkaar zitten.

Naast de gebruikelijke 4 lan-poorten en de wan-poort zien we twee usb-aansluitingen, voor een externe harde schijf, een printer of een 3G-dongel. Dat laatste komt zeer zelden voor en maakt deze router dus speciaal. We zien verder nog een wps-knop voor het eenvoudig draadloos koppelen van andere apparatuur en een aan/uit-knop.

Testmethode

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, de industriestandaard als het gaat om het meten van doorvoersnelheden in een netwerk. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software, aan de hand van een testscript, bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van wan naar lan en van lan naar lan; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de wan-poort op de router door een lan-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij lan naar lan zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee lan-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van lan naar wlan en van wlan naar lan. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een lan-poort dus) is aangesloten op de router. Daarnaast gebruiken we een laptop van BTO met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 wlan-chip en 3 antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router. We doen beide draadloze tests op beide frequenties (2,4 en 5 GHz) en zowel op 10 meter als op 20 meter. Alle draadloze apparatuur in ons testlab staat tijdens het testen uit en we houden een ‘line of sight’ tussen router en laptop. Op deze manier geven we de router de beste kans om zo goed mogelijk te presteren en krijgen we een redelijk accuraat beeld van hoe de routers in ideale praktijksituaties presteren. We testen de draadloze snelheden op 2 verschillenden momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Resultaat

Van de testresultaten valt je mond open. We meten voor het eerst constante snelheden van ruim boven de 200 mbps op 5 GHz. Ook op 2,4 GHz kunnen we niet om deze router heen. Echter heeft de RT-N66U, net als vele andere routers, moeite met de test op 2,4 GHz van lan naar wlan op 20 meter. De prijs is met gemiddeld ongeveer 180 euro in lijn met de prestaties.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord