abonneren

Asus RT-N56U

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Goede routers testen we wel vaker. Maar goede én mooie routers zien we niet vaak. Asus heeft een erg leuk model in het assortiment: de dual band RT-N56U.

De specificatielijst is zonder twijfel lang genoeg: dual band wireless-N, twee keer usb, vier keer gigabit lan, gigabit wan, samba, UpNP, dlna, et cetera. We kunnen ook gewoon zeggen: alles zit erop en eraan om een modern netwerk te maken.

Leuke interface

Asus is een beetje een eigenaardig bedrijf. Het pakt vaak dingen anders aan. Kijk maar naar de EEE-keyboard. Een atom in een toetsenbord met touchscreen verwerkt. Wie denkt daar nu aan?
Deze router is allereerst anders vormgegeven, maar heeft ook een iets andere interface dan we gewend zijn. Het is veel grafischer dan bij bijvoorbeeld Linksys of Netgear.
Het menu is opgedeeld in vijf delen: Network Map, AiDisk, UPnP Media Server, EzQoS en Advanced Setting. De eerste vier menu’s zijn voor snelle settings. Bij Advanced kunt u alles fijnstellen, zoals: dhcp, port forwarding, wifi-wachtwoorden, shares van een usb-schijf, dmz, of bijvoorbeeld een statische route.
Het valt ons op hoeveel de Asus-router toelaat. De leek kan gemakkelijk beginnen dankzij plug ’n play, maar de geavanceerde gebruiker kan alles naar zijn hand zetten via het geavanceerde menu. Enige punt is dat het updaten van de router erg lang kan duren. Soms meer dan een halve minuut. Dat moet toch beter kunnen bij een high-end router.

Snelheid

Een mooie interface is heel leuk en aardig, maar het gaat uiteindelijk om de snelheid. Die zit wel goed bij de RT-N56U. We meten van lan naar lan tussen twee supersnelle pc’s ongeveer 113 MB/s. Dat is iets meer dan 900 mbit. Via wifi gaat het wat minder vlot, maar zien we op de 2,4 GHz band een keurige 60 Mbit. Op 5 GHz stijgt dat naar een zeer nette 135 Mbit. Dit zijn gemiddelden die we hebben genomen tijdens enkele kopieerslagen van grote en kleine bestanden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Oogt erg goed
  • Snel
  • Prettige interface
  • Bijzonder veel mogelijkheden
  • Updaten duurt (te) lang
Asus heeft een erg leuke router in handen met de RT-N56U. De interface werkt prettig, maar het doorvoeren van wijzigingen kan erg lang duren. Soms meer dan een halve minuut. De snelheid van de router is alleszins keurig en is op niveau van de top die we testen. De prijs is zeker niet op niveau die de top nog weleens vraagt: €115 is erg netjes voor een high-performance router.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie