De belangrijkste trend op routergebeid zijn wifi-mesh-systemen die bestaan uit meerdere draadloos verbonden accesspoints. Maar wat als je al een prima router hebt? Als die router van ASUS is, heb je wellicht geluk! Want met AiMesh voegt ASUS mesh toe aan een gedeelte van zijn ac-routers. Lees er alles over in deze ASUS AiMesh review.

De introductie van wifi-mesh-systemen heeft ervoor gezorgd dat je op een erg eenvoudige manier je hele huis van een kwalitatief goed dekkend draadloos netwerk kunt voorzien. Tegelijkertijd blijft een systeem met bedraad verbonden acccesspoints krachtiger. Daar staat tegenover dat veel wifi-mesh-systemen ook het (deels) bedraad aansluiten van accesspoints ondersteunen.

Het enige dat je dan echt mist is PoE, alle wifi-mesh-systemen die we tot nu toe gezien hebben vereisen ook in combinatie met een netwerkkabel een losse voedingsadapter. Nadat Netgear eind 2016 met Orbi het eerste systeem in Nederland op de markt bracht, hebben inmiddels vrijwel alle netwerkfabrikanten een wifi-mesh-systeem op de markt.

Mesh met routers

ASUS heeft met Lyra al een ‘echt’ wifi-mesh-systeem op de markt, dat je kunt aanschaffen in een set van een router plus twee nodes. Opmerkelijk is dat ASUS met AiMesh inmiddels nog een andere mesh-oplossing op de markt heeft. Dit wifi-mesh-systeem maakt gebruik van bestaande ASUS-routers die te koppelen zijn tot één wifi-mesh-systeem. Op de site van Asus vind je behalve uitleg ook een lijst met voor AiMesh geschikte routers. Logischerwijs zijn dit allemaal 802.11ac-routers, maar we zien wel behoorlijk wat variatie. Zo zijn er AC1900-, AC2900-, AC3100- en AC5300-modellen.

Nog iets interessants: alle wifi-mesh-systemen die we tot nu toe gezien hebben, inclusief ASUS’ eigen Lyra, maken gebruik van Qualcomm-chips. De routers met ondersteuning voor AiMesh bevatten allemaal chips van grote concurrent Broadcom. Je kunt al deze routers met elkaar combineren tot één AiMesh-netwerk, maar voor de beste prestaties heb je een triple-band-router met een tweede 5GHz-radio nodig.

Dit zijn de ASUS RT-AC5300 of de ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Beide topmodellen combineren een 2,4GHz-radio met twee 5GHz-radio’s, waarbij alle radio’s maar liefst vier datastromen ondersteunen. Beide triple-band-topmodellen zijn vrij dure routers. De RT-AC5300 kost ongeveer 360 euro en de ROG Rapture GT-AC5300 399 euro.

Nodes

Je kunt maximaal vier nodes met een router combineren tot een AiMesh-systeem. Er zitten echter wel wat mitsen en maren aan dit verhaal. Alleen wanneer je maximaal twee nodes combineert met een router, is er sprake van een volledig mesh-systeem. De tweede node kan indien gewenst via de eerste node verbinding maken met de router. Hierdoor kun je de router op de begane grond zetten en vervolgens een node op zowel de eerste verdieping als de zolder plaatsen.

De beperking komt als je meer nodes gaat toevoegen: er kan namelijk maximaal één node via een andere node verbinding maken met het mesh-netwerk. De overige nodes moeten een directe verbinding met de router hebben. Dit noemen we ook wel een sternetwerk. Nu is deze beperking op zich jammer, maar in de meeste situaties wel theoretisch. Je zult (ook vanwege de kosten) niet snel meer dan twee nodes in een wifi-mesh-systeem gebruiken.

ASUS AiMesh review

© PXimport

ASUS stuurde ons twee ROG Rapture GT-AC5300-routers om AiMesh te testen. We hadden AiMesh graag ook in combinatie met goedkopere dualband-routers getest, maar die hadden we helaas niet voorhanden. We kunnen met deze twee topmodellen wel testen wat ASUS maximaal in huis heeft. Ter vergelijking hebben we ook Netgears Orbi RBK50 voor dit artikel opnieuw getest. De Orbi RBK50 is uit onze eigen ervaring nog altijd het beste en krachtigste wifi-mesh-systeem dat te koop is, dus we zijn benieuwd of AiMesh dit in combinatie met twee krachtige AC5300-routers kan overtreffen.

De Netgear Orbi RBK50 is een tri-band-systeem met een aparte 5GHz-radio voor de verbinding tussen router en nodes. Deze aparte radio gebruikt vier datastromen, terwijl de clientradio’s op 2,4 en 5 GHz ieder twee datastromen ondersteunen. De ASUS ROG Rapture GT-AC5300 is eveneens een tri-band-systeem waarbij alle radio’s vier datastromen ondersteunen. In theorie zou AiMesh in combinatie met AC5300-routers de indrukwekkende backbone met vier datastromen van Orbi RBK50 dus moeten kunnen evenaren.

Routers koppelen

Net als bij normale wifi-mesh-systemen functioneert in een AiMesh-systeem één apparaat als router, terwijl de andere routers als gekoppelde nodes fungeren. Je kunt een router in de webinterface echter niet omschakelen van routermodus naar nodemodus. In plaats daarvan dien je de router die je als node wilt gebruiken volledig te resetten naar fabrieksinstellingen door de resetknop van de router minimaal vijf seconden ingedrukt te houden. Vervolgens laat je de naar fabrieksinstellingen herstelde router aanstaan zonder dat je een verdere configuratie doet.

Log in op de router die je in je mesh-netwerk als router wilt gebruiken en klik in de linkerkolom op Network Map. Vervolgens klik je op het AiMesh-logo waarna in de rechterkolom de instellingen voor AiMesh verschijnen. Klik op Search om de router toe te voegen die je naar fabrieksinstellingen hebt hersteld. Wanneer het toevoegen is gelukt, dan verschijnt de toegevoegde node in de lijst.

ASUS AiMesh review

© PXimport

Je kunt op de node klikken om aan te geven op welke fysieke locatie je hem hebt neergezet, bijvoorbeeld je woonkamer. De twee routers vormen vervolgens een AiMesh-netwerk waarna je de router die als node functioneert op een ander plek kunt neerzetten. Kijken we met een wifi-scanner naar de draadloze netwerken in de lucht, dan bieden beide ASUS-routers in het AiMesh-systeem via alle radio’s dezelfde ssid aan. Er wordt dus niet constant één radio gereserveerd voor de verbinding tussen beide routers.

Testresultaten

Om te achterhalen wat AiMesh toevoegt aan één router, hebben we eerst de prestaties van één ASUS ROG Rapture GT-AC5300 getest. We halen op de begane grond een uitstekende 600 Mbit/s. Op de eerste verdieping is hier nog maar 123 Mbit/s van over terwijl we op zolder slechts 12 Mbit/s halen. Zoals verwacht is één router dus zeker niet genoeg om het hele huis van een voldoende snel dekkend draadloos netwerk te voorzien. Mesh moet uitkomst bieden, dus hebben we de tweede GT-AC5300 als node aan het systeem gekoppeld en de test herhaald.

Op de begane grond halen we nu een wat lagere snelheid van 536 Mbit/s. Op de eerste verdieping is de snelheid met 305 Mbit/s echter beduidend hoger. En waar we op de zolder eerst vrijwel geen signaal hadden, halen we nu een nette 156 Mbit/s. Een tweede GT-AC5300 heeft dus een duidelijke meerwaarde ten opzichte van één router.

Maar hoe verhoudt AiMesh zich tot een ‘echt’ wifi-mesh-systeem? We hebben ter vergelijking de Orbi RBK50 opnieuw getest die bestaat uit een router plus een draadloze node. Met Orbi halen we op de begane grond 520 Mbit/s en op de eerste verdieping 380 Mbit/s, terwijl we op de zolder 86 Mbit/s halen. Op de begane grond en eerste verdieping is Orbi gemiddeld dus wat sneller, terwijl op zolder AiMesh weer een stuk sneller is. De ASUS-routers hebben dan ook acht indrukwekkende antennes die het signaal wellicht net wat efficiënter naar zolder verspreiden.

ASUS AiMesh review

© PXimport

AiMesh ondersteunt ook een bedrade aansluiting tussen router en node, in dat geval halen we 620 Mbit/s. Ook Orbi ondersteunt een bedraad aangesloten node en haalt dan 550 Mbit/s. We hebben de ‘link’ tussen router en node gemeten door aan beide kanten een pc bedraad aan te sluiten. In het AiMesh-systeem bedraagt de linksnelheid in onze testsituatie 690 Mbit/s terwijl de linksnelheid bij de Orbi 648 Mbit/s bedraagt. Al met al is een AiMesh-systeem bestaande uit twee AC5300-routers gewaagd aan het Orbi-systeem.

Conclusie

ASUS heeft de technologie goed voor elkaar, qua snelheid zijn twee AC5300-routers gewaagd aan Netgears Orbi RBK50, het beste wifi-mesh-systeem dat momenteel te koop is. Daarbij biedt ASUS meer snelheid op zolder waar voor zowel AiMesh als Orbi in deze test geen node staat. Het AiMesh-systeem biedt in combinatie met twee AC5300-routers dus een prima dekking. Daar staat tegenover dat je dan wel meer dan twee keer zoveel geld kwijt bent als voor het Orbi-systeem waar we een vergelijking mee maken.

Eén ASUS ROG Rapture GT-AC5300 kost 399 euro, voor twee exemplaren ben je 798 euro kwijt. Een Orbi RBK50-set bestaande uit een router en draadloze node kost zo’n 369 euro. Koop je bij de RBK50 een optionele Orbi-satelliet voor 249 euro, dan ben je nog steeds minder geld kwijt, terwijl de snelheid op zolder dan een stuk hoger zal liggen. Een AC5300-roouter zal wel voordeel bieden als je een groot aantal apparaten tegelijkertijd op één plek wilt gebruiken, maar dan moet je wel een zware gebruiker zijn.

Technisch werkt AiMesh in combinatie met AC5300-routers prima, maar het is dus wel een prijzige oplossing. AiMesh lijkt erg interessant als je al een ondersteunde router hebt en er vervolgens een tweede exemplaar bij aanschaft. We hopen AiMesh daarom in de toekomst nog eens in combinatie met een dualband-router te testen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Flexibel

Eenvoudig te koppelen

Goede prestaties

Minpunten

Kan prijzig zijn

Conclusie

**Prijs:** Verschilt per confiuratie **Website:** [asus.com](https://www.asus.com/aimesh/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten