abonneren

Apple AirPort Express

Naast de AirPort Extreme heeft Apple ook al jaren de AirPort Express in het assortiment netwerkproducten. Het nieuwe model heeft de stijlvolle looks van de Apple TV meegekregen en kan ingezet worden als router, maar ook als accesspoint.

Knutsel je graag met hardware en kom je dus ook regelmatig in de interface van je router om instellingen aan te passen, dan is de AirPort Express wellicht niet de beste optie. Vrijwel alle producten van Apple kenmerken zich door een beperkte vrijheid op het gebied van instellingen en daar is deze router geen uitzondering op. Je kunt alleen via de AirPort Utility beperkt wijzigingen doorvoeren. Verwacht hier niet veel van, want erg veel mogelijkheden biedt dit programma niet. Zo is het onmogelijk om QoS-regels aan te maken. Een interessante extra is de audio-aansluiting, waarmee via AirPlay afgespeelde muziek analoog of digitaal kan worden doorgegeven.

Eigenlijk is de AirPort Express geen moderne, volwaardige router, maar meer een accesspoint. Het is weliswaar een dual-bandexemplaar, maar hij heeft maar twee netwerkpoorten, waarvan je er uiteraard eentje gebruikt om het signaal binnen te halen. Daarnaast zijn de poorten die erop zitten van het 100 Mbit-type, terwijl gigabitpoorten tegenwoordig toch echt de norm zijn vanaf een prijs van ongeveer 60 euro. Daar zit de AirPort Express met een prijs van 100 euro toch echt ruim boven. Op het gebied van draadloze snelheid scoort de Express uitstekend, al is het hier jammer dat je duidelijk ziet dat de snelheid wordt beperkt door de gebruikte langzame netwerkpoorten. De snelheid die we meten van een draadloos aangesloten laptop naar een bekabeld aangesloten pc blijft namelijk vaak hangen op 95 Mbps, de maximale snelheid van 100 Mbit-poorten. Gebruik je de AirPort Express als accesspoint, dan is er nog wel over deze minpunten heen te stappen, maar dan is hij weer erg duur.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: Airport Express, access points, Routers

Nieuws headlines

Laatste reactie