abonneren

Aldi Streaming: Wolfgang Air

We testen veel streaming-systemen. Meestal zijn deze prijzig`. Denk maar aan het Sonos-systeem. We zijn nu ook weleens benieuwd wat er te krijgen is in het budget-segment. Aldi heeft het Wolfgang Air systeem voor rond de 200 euro in de winkel. Is het wat?
Score
40
  • Pluspunten
  • Prima installatie
  • Goedkoop
  • Minpunten
  • klinkt niet goed

None

We kunnen kort zijn: dit systeem is geen aanrader. Het systeem klinkt gewoon slecht. We raden eigenlijk iedereen die op een redelijk niveau wil spelen dit systeem af. Dat is eigenlijk heel jammer, want wie wil nu niet voor weinig geld veel muziek in huis halen?

Zoals we al in het intro vermelden: de Wolfgang Air Music is een multiroom streaming audio systeem. In het pakket vinden we een wifi accesspoint, een streamer zonder versterker en een streamer met versterker (2 x 20 watt).

Plastic
De afwerking van de set is zeer matig. We treffen in de doos niets meer aan dan een paar zwarte, plastic doosjes met daarop aansluitingen en indicatielampjes. Wolfgang heeft dus geen moeite gedaan om er iets moois van te maken.

Achterop de versie met versterker vinden we vier grote terminals om luidsprekers aan te koppelen. Verder zien we nog een lan-aansluiting, een line-out (analoog stereo), een optische uitgang en een coaxiale uitgang.

De client zonder versterker heeft dezelfde aansluitingen, behalve dan de terminals om luidsprekers aan te koppelen: er is alleen een line-out en een optische spdif-uitgang.

Het accesspoint is een van de kleinste die we ooit hebben gezien. Het kastje is zelfs kleiner dan de lan-aansluiting om het accesspoint met de router te verbinden. Toch valt het wifi-bereik niet tegen: we kunnen bijna overal in huis verbinding krijgen.

Opzet
Als we gaan installeren valt op dat de apparaten van Wolfgang snel met elkaar verbinden via Wifi. Dat stuk is prima geregeld door de Ubicom-chipset (IP7540U) waar in deze apparaten gebruik van gemaakt wordt.

Om de test compleet te maken, hebben we ook een apparaat via de kabel van data voorzien. In eerste instantie wilde dat niet lukken, totdat we een knopje aan de zijkant van het apparaat ontdekten. Deze schakelt tussen wifi en lan. Even opletten dus.

Nette converters
Behalve een Ubicom-chipset, zien we nog een paar andere chips. De twee die in het oog springen, zijn van Wolfson. Allereerst een WM8804G 24bit / 192 KHz spdif receiver. Deze stuurt een signaal naar de WM8711B-dac (24 bit / 96 KHz). Opvallend is dat deze dac eigenlijk voor mobiele doeleinden bedoeld is. 

Geen controle
Hoewel in het persbericht staat dat er een app is, is dat maar deels waar. Er zijn inderdaad apps die het mogelijk maken controle te nemen over het Wolfgang-systeem. Echter: er is geen eigen app en er is ook geen échte controller voor dit systeem. Dat maakt bediening wat afhankelijk van de app die je gebruikt.

Wij hebben Air Music voor Android gebruikt. Dit is een betaalde app (ongeveer 1,5 euro, dus daarvoor hoeft u het niet te laten). Hij is zowel op iPhone als Android te krijgen.

Hoewel het systeem er goed mee werkt, is de bediening niet om over naar huis te schrijven. We raden dan ook een andere app aan. Kinsky van Linn schijnt ook te werken.

Extra Muziek
Wellicht leuk om te weten, is dat bij introductie nog Spotify wordt toegevoegd aan de services lijst. Kortom: naast internet radio, is het ook mogelijk om via Spotify muziek te luisteren.

Beperkte ondersteuning
Met een matige app kunnen we nog wel leven: dat kan wennen. Met een zeer beperkte bestandsondersteuning eigenlijk niet. De Wolfgang Air ondersteunt uiteraard mp3 en Ogg, wat vrij standaard is natuurlijk. Echter: buiten dat is de ondersteuning matig. Géén flac en géén wav bijvoorbeeld. Kortom: het ondersteunt naar ons idee de belangrijkste formaten voor muziekliefhebbers niet. En daarmee sluit het een grote doelgroep uit.

Niet muzikaal
De Wolfgang-streamer met versterker kan twee keer 20 watt leveren. Wij hebben de streamer even open gemaakt en weten eigenlijk niet waar het die watts vandaan haalt. We zien nauwelijks een iets wat door moet gaan voor een versterker in de behuizing. Het is klasse-D, dat is wel duidelijk. Maar dit is wel de kaalste klasse-d versterking die we ooit hebben gezien.

En dat deze zeer kale opzet ook niet echt lekker klinkt, blijkt wel als we een set luidsprekers aan het kastje hangen. De versterker weet helemaal geen raad met de Bowers & Wilkins PM1-set die we toevallig ook ter test hebben. Uiteraard mogen we voor 200 euro geen high-end versterker verwachten, maar dat het zo slecht klinkt, hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Er is helemaal geen laagdruk te bekennen. En het midden en hoog is behoorlijk ruw. Niet prettig om naar te luisteren dus.

En met de gewone streamer zonder versterker is het niet veel beter. Deze hebben we in een bestaand hifi-systeem opgenomen waar we ook bijvoorbeeld Sonos-producten in testen. Ook deze streamer klinkt vlak, ongedefinieerd en koud. Kortom: niet prettig en muzikaal. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Netwerk

Tags: Streaming

Nieuws headlines

Laatste reactie