Accesspoint review: Ubiquiti, TP-Link en D-Link

Onstabiel wifi of gewoon een matig bereik, beide behoren tot de meer frustrerende zaken van het moderne mobiele leven. In dit artikel bekijken we de zakelijke accesspoints van drie verschillende fabrikanten die zich onderscheiden op gebied van stabiliteit, goede onderlinge samenwerking, en het gemak van gecentraliseerd beheer.

Hoewel van origine zakelijke producten hebben ook de prosumers in grote getale dit types accesspoint weten te vinden. Niet heel vreemd, want zij die hier eerder mee hebben gewerkt weten dat de betrouwbaarheid van deze apparaten duidelijk verschilt van wat we van budget- of provider-routers gewend zijn. Het kan natuurlijk ook niet anders, want het is ondenkbaar is dat technici elke paar dagen alle tientallen of honderden accesspoints per locatie gaan resetten.

Maar hoewel dit soort systemen eigenlijk gemaakt zijn om in dergelijke grote getalen samen te werken is dat zeker geen vereiste. Met een enkele unit benut je de vele voordelen weliswaar niet, maar dat doe je wel als je met meerdere accesspoints aan de slag gaat. En voor de prijs ten opzichte van consumentenhardware hoef je het ook niet te laten. Zo gooien deze systemen hoge ogen voor de allerkleinste tot de allergrootste omgevingen, en niet te vergeten: wanneer je wifi op meerdere locaties in één klap wilt kunnen beheren.

Fundamenteel aan al deze systemen is de eenvoud waarmee je meerdere units in één keer op elkaar afstemt. Dat is onmisbaar bij grote hoeveelheden, maar ook prettig als het om kleine aantallen gaat. Thuisgebruikers die de overstap naar deze ‘pro’-oplossingen willen maken dienen echter wel met wat zaken rekening te houden. Zo vereist de installatie een basale kennis over netwerken, en het centrale beheer van al je accesspoints vereist ook dat je de controllersoftware ergens op kan draaien.

Dat kan op een server of nas, of eventueel zelfs op een normale computer. Deze software biedt verregaande mogelijkheden: complexe configuraties met tal van ssid’s en vlan’s, captive portals voor je gasten zoals je in hotels en restaurants ziet, en zeer gedetailleerd inzicht in het gebruik en/of eventueel misbruik van je netwerkgebruikers.

Ubiquiti UniFi (84 - 319 euro)

accesspoint review

© PXimport

Ubiquiti is met zijn UniFi-serie één van de bekendere namen op gebied van zakelijke accesspoints, al zal de naam de gemiddelde consument in tegenstelling tot TP-Link en D-Link minder zeggen. Ubiquiti maakt namelijk nauwelijks consumentenhardware, veel van hun hardware richt zich op omgevingen met honderden verbonden apparaten. En nagenoeg de hele focus van het bedrijf ligt ook op die UniFi-systemen.

Die focus is nadrukkelijk voelbaar wanneer je hiermee werkt. Zo is de installatie tot in de puntjes verzorgd, maakt de extreem uitgebreide UniFi-controllersoftware de meest gepolijste indruk van deze vergelijking, en zien we ook structureel goede prestaties in elk van de UniFi-AP’s die wij hebben getest. Stabiliteit is uiteraard leidend en geen van de geteste systemen heeft moeite met de hooguit enkele tientallen verbonden clients die wij kunnen testen, en de UniFi AP AC HD die 500+ gebruikers aan moet kunnen al helemaal niet.

Positief is ook dat de Ubiquiti UniFi-producten tot zover zakelijke AP’s gaan erg toegankelijk zijn. De software bevat wel veel opties waar je dagenlang aan kan zitten tweaken, maar zelfs beginnende prosumers zullen geen moeite hebben om de wereld van UniFi in te stappen. Dat is vermoedelijk één van de redenen waarom deze systemen ook vaak in huizen of kleine kantoren worden gebruikt. Hierbij speelt de prijs wellicht ook een rol: UniFi is niet de allergoedkoopste, maar de prijzen zijn ook weer niet om over te vallen, zelfs als we de ruime functionaliteit buiten beschouwing houden.

Het is echter het brede spectrum aan UniFi-producten dat echt opvalt en waarin het zich onderscheidt van de concurrenten. Er zijn typische accesspoints zoals de UAP-AC-Lite met 2x2 Wireless-ac-verbinding, en de zwaargewicht UAP-AC-Pro en UAP-AC-HD (beide modellen kunnen ook buiten worden gebruikt, en de -HD ondersteunt MU-MIMO).

We zien ook slanke modellen die je strak tegen de muren weg kan werken en Mesh-units voor extra accesspoints op plaatsen waar je geen netwerkkabels heen kan trekken. Het systeem kan zelfs worden uitgebreid met videocamera’s die naadloos op het UniFi-systeem aansluiten.

Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om een UniFi Security Gateway te gebruiken. Deze heel redelijk geprijsde UniFi-routers bieden in combinatie met de AP’s namelijk extra inzicht in het gebruik, plus de nodige integratie wat beveiliging betreft. Cruciaal voor met name zakelijke omgevingen. Verder willen we geïnteresseerden aanraden om even naar de UniFi Cloud Key te kijken.

Zoals in de introductie genoemd is fundamenteel aan al deze systemen dat je een softwarepakket draait op een server, nas, of pc, maar de circa 90 euro kostende Cloud Key neemt die taak volledig over. Dit apparaat kan je simpelweg direct in je netwerk prikken.

TP-Link EAP Business WiFi Solution (74 - 169 euro)

accesspoint review

© PXimport

TP-Link zal bij de meeste lezers een belletje doen rinkelen, het bedrijf heeft op gebied van consumentenrouters en netwerkapparatuur tenslotte een enorm marktaandeel weten te veroveren en is eveneens prominent aanwezig in veel fysieke winkels. Met de EAP’s richten ze hun pijlen nu op de zakelijke markt. In het gebruik zie je hun ervaringen in de consumentenmarkt duidelijk terug.

Ze hebben inmiddels een flink aantal accesspoints uitgebracht in verschillende capaciteiten en maximale snelheden, maar het aanbod aan ondersteunende hardware is beperkt. Zo zijn er momenteel voor buiten de deur (EAP110) of een vlakke installatie tegen de muur aan (EAP115) enkel Wireless-n modellen, en ontbreekt vooralsnog een alternatief voor het draaien van een softwarepakket op een fysieke machine. Wij twijfelen er niet aan dat het aanbod uitgebreid gaat worden, maar vooralsnog is het wachten geblazen.

Op gebied van prestaties zien we zeer goede resultaten in de kleinere zakelijke omgevingen waarin wij ze hebben getest. Snelheden zijn keurig en we hebben geen opmerkingen over de stabiliteit. En ondanks de jeugdigheid van de product-range is er geen gebrek aan features.

De software is zoals we van TP-Link’s consumentenhardware gewend zijn zeer intuïtief, en de opties op het gebied van onder andere ssid’s, vlan’s en beveiliging zijn behoorlijk compleet. De opties voor de captive portal voor gasten zijn hier iets beperkter, maar daar valt een prima implementatie van te maken. Ook scoort TP-Link goed op het gebied van toegankelijkheid, want ook hier is slechts een klein beetje kennis nodig om in dit ecosysteem te stappen.

De uitdaging van een nieuwe speler zit in het feit dat de zakelijke markt relatief log is, en veel meer leunt op lang standhoudende reputatie dan features of prijs. De TP-Link EAP’s zijn gunstig geprijsd, maar dat zal voor omgevingen met tientallen of honderden accesspoints niet opwegen tegen de reputatie van een merk dat al vele jaren staat.

Ondanks dat wij geen kwaad woord over de stabiliteit weten te vinden zal TP-Link zich simpelweg op de lange termijn moeten weten te overtuigen in kleinere en middelgrote omgevingen om ook in de grote omgevingen een forse groei door te maken.

De combinatie van toegankelijkheid, geschiktheid voor tal van omgevingen zoals huizen, restaurants, (niet heel grote) hotels en kantoorpanden, een ruime feature-set en een scherpe instapprijs maakt het wel tot een aantrekkelijk systeem voor degenen die niet de hoofdprijs willen betalen, maar waar wel een echt zakelijke oplossing wensen.

D-Link Wireless Business Solutions (132 - 362 euro)

accesspoint review

© PXimport

Het zakelijke accesspoint-systeem van netwerkgigant D-Link is de tegenpool van wat we bij TP-Link zagen. Prosumers en kleinzakelijke gebruikers laten dit systeem - zelfs de lager gepositioneerde modellen zoals de door ons geteste DAP-2660 - links liggen, in tegenstelling tot klanten met ‘echte’ zakelijke panden; omgevingen met meer dan een paar accesspoints.

Een deel van het brede aanbod van hun accesspoints kan niet eens overweg met de Central WiFiManager-software, de beheersoftware van D-Link. In plaats daarvan richten die zich op gebruik met de UniFied Wireless Controllers of Switches. Deze switches zijn specifiek gemaakt om significante aantallen accesspoints nog beter te managen en nog meer features te bieden, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Die echte business focus merken we ook bij de installatie; het vereiste kennisniveau om de installatie goed te doorlopen ligt hoger. Ook ontbreken power adapters of PoE-injectors; het bedrijf gaat gemakshalve uit van een goed ingerichte netwerkomgeving met goede PoE-implementatie. Daarbij is er bar weinig aandacht besteed aan de afwerking van de software.

Een factor daarin is het feit dat D-Link al jaren actief is in de zakelijke markt en deze software dan ook veel langer meegaat. Dat verdient de positieve kanttekening dat er dus al jaren aan de sterke reputatie op gebied van betrouwbaarheid is gebouwd. Maar aan de andere kant verdient ook de (semi-)professional een moderne, intuïtieve interface in plaats van de voornamelijk functionele software die nu wordt voorgeschoteld. Puur op basis van de specificaties zijn het ook zeker niet de goedkoopste modellen; D-Link is door de bank genomen de duurdere in deze vergelijking.

D-Link zet enkele pittige argumenten tegenover bovenstaande kanttekeningen, vooral wat betreft prestaties en features. Zowel de DAP-2660 als de DAP-2695 presteren uitstekend in onze testomgeving, en het bereik van de van zes antennes voorziene DAP-2695 is uitzonderlijk.

Ook de features zijn overweldigend, met feitelijk alles wat de zakelijke omgeving wensen kan. Van Radius server tot Band steering, van Captive Portal tot vele ssid’s per band, met daarbinnen weer tal van instelmogelijkheden, en van uitgebreid inzicht in het ge- en verbruik van elke gebruiker tot zelfs de opvallende optie om direct een PayPal-betaalmogelijkheid in te bouwen om mensen tegen betaling van je netwerk gebruik te laten maken.

Dat D-Link al langer meespeelt zien we terug in het aanbod aan accesspoints, we zien plafond-, muur- en tafelmodellen in verschillende snelheden en fysieke uitvoeringen, en er zijn capabele modellen voor zowel gebruik binnen als buiten. Het is positief dat er voldoende te kiezen valt, maar er ontbreekt een duidelijke designlijn; de uitstralingen lopen erg sterk uiteen.

Voor de prosumers en kleinere ondernemingen, zeker degenen zonder vast aanwezig netwerkbeheer, vinden wij het verschil met TP-Link en Ubiquiti wat betreft toegankelijkheid en intuïtieve software wel fors. Gezien de pure zakelijke focus raden wij aan in elk geval een kijkje te nemen naar de complete feature-set en mogelijkheden van de Ubiquiti-producten, want daar zien wij de aantrekkingskracht voor sterk groeiende of reeds grotere omgevingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten