4G-netwerken kwetsbaar voor kwaadwillenden

Kwaadwillenden kunnen een 4G-netwerk lokaal zo uit de lucht halen. Deze netwerken vertonen een aantal kwetsbaarheden, waardoor het mogelijk is om deze met behulp van een laptop en een eenvoudige, goedkope zender plat te leggen.

Draadloze netwerkspecialisten van VirginiaTech melden kwetsbaarheden te hebben gevonden in de 4G-netwerktechnologie die de komende jaren wereldwijd wordt uitgerold. Deze netwerktechnologie kan lokaal worden verstoord met behulp van een laptop en een kleine goedkope zender met accuvoeding. Als de kwaadwillende ook een versterker aan de zender hangt, dan is het mogelijk om een nog groter gebied uit te schakelen. Zo kan het 4G-netwerkverkeer van duizenden gebruikers in een grote stad worden verstoord. Een zender van ongeveer 500 euro is voldoende om de klus te klaren.

Mobiele netwerken werken op bepaalde radiofrequenties. In principe kan iedere radiofrequentie worden geblokkeerd door een zender te gebruiken die op dezelfde frequentie een voldoende krachtig signaal uitzendt, meldt MIT Technology Review. De 4G-netwerken zijn daarbij extra kwetsbaar omdat deze gebruikmaken van controle-instructies die slechts een procent van het signaal gebruiken. Deze controle-instructies zorgen ervoor dat een mobiel apparaat continu wordt gesynchroniseerd met het basisstation. Door deze synchronisatie te verstoren kan het mobiele apparaat geen gegevens meer verzenden of ontvangen.

De onderzoekers van VirginiaTech hebben daarnaast zeven andere zwakke plekken gevonden. Iedere zwakke plek kan worden uitgebuit door een kwaadwillende met een simpele zender. De kwaadwillende heeft hiervoor in totaal acht mogelijkheden. Het 4G-netwerksignaal is een complex signaal dat bestaat uit vele subsystemen. Als je een van deze subsystemen kunt raken, dan kun je ook het basisstation uitschakelen.

De LTE standaard die bij 4G-netwerken wordt gebruikt is gewoon openbaar gepubliceerd en beschikbaar voor iedereen. Iedere telecommunicatiespecialist zou hierdoor kunnen uitzoeken hoe hij een 4G-netwerk plat kan leggen. Je moet er niet aan denken wat in landen zou kunnen gebeuren die hun brandweer- en politie-eenheden laten communiceren via 4G.

Bron: MIT Technology Review

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: hackers, smartphones, 4g-netwerken, telecommunicatie