abonneren

X-980T

Het is jammer dat zo weinig mensen ViaMichelin kennen, want de apparaten en de software zijn van hoog niveau. Eerder bespraken we al de ViaMichelin X-950T, nu is de groter uitgevallen X-980 met breedbeeldscherm aan de beurt.

In thuisland Frankrijk is het heel wat beter gesteld met de bekendheid en verkrijgbaarheid van Michelin. Toch is het niet onmogelijk om de X950T en X980T te bemachtigen, want ze zijn te koop bij gangbare verkooppunten zoals de ANWB-winkel, MediaMarkt en Fnac.

De X950T onderscheidde zich met een geïntegreerde Groene en Rode Michelingids, kaartmateriaal met verkeersborden en onbeperkte gratis flitspaal- en verkeersinformatie via tmc. De nieuwe X-980T is heel wat forser, maar het gaat dan ook om een breedbeeldapparaat met een schermdiameter van 4,3 inch. Dat heeft als voordeel dat u de 3D-routekaart en een detailkaartje van het volgende kruispunt naast elkaar kunt laten afbeelden. De X-980T toont ook rijstroken en kan naast de snelste en kortste route ook de door Michelin aanbevolen route berekenen, waarbij wordt gelet op gemak, eenvoud en veiligheid.

Een bijzonderheid is dat in de zuignaphouder een 3 Watt luidspreker is ingebouwd, waardoor de instructies duidelijker zijn te verstaan. Deze houder heeft van de geteste systemen ook het makkelijkste loskoppelmechanisme.

Terwijl de X-950T eerder een wat bescheiden indruk maakt, ziet de X-980T er door de matte coating en de mooie vormgeving behoorlijk chic uit. De software van ViaMichelin is prima: de schermen zijn overzichtelijk en nieuwe gebruikers kunnen snel hun weg vinden omdat alles logisch is opgebouwd. Grafisch ziet de software er ook nog eens heel mooi uit.

De gratis verkeersinformatie wordt geleverd in TMC-formaat en uitgezonden via RDS. In alle ViaMichelin-modellen met een T in het typenummer is de TMC-functie standaard meegeleverd. Ook vindt u informatie uit de Michelin Gids: gegens over maar liefst 51.000 horeca-gelegenheden zijn meegeleverd. De eveneens meegeleverde Groene gids van Michelin bevat 19.000 toeristische bezienswaardigheden. U vindt er contactinformatie, faciliteiten, openingstijden, toegangsprijzen en een waardering.

De X-980 heeft een touchscreen met 2D- en 3D-weergave, een ingebouwde SIRFstar III chipset en een voorgeïnstalleerde kaarten van heel Europa. Nieuw in vergelijking met de X-950T is het brede scherm, de Bluetooth-handsfreefunctie, uitspraak van straatnamen en zoeken op postcode. Het apparaat is geschikt om als automobilist, voetganger en fietser te gebruiken, hoewel het door het wat grotere formaat vooral in de auto tot z’n recht komt. Bij de vormgeving heeft ViaMichelin gepoogd om het apparaat het uiterlijk van een pocketboek te geven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Aanbevolen routes
  • Alle geavanceerde navigatiefuncties zijn aanwezig
  • Software zeer makkelijk te bedienen
  • Geen multimediafuncties zoals mp3 afspelen of foto-album
Wie op zoek is naar een navigatiesysteem met breedbeeldscherm, heeft met de ViaMichelin X-980T een luxe ogend apparaat in handen. Multimediafuncties ontbreken, maar alle hedendaagse navigatiesnufjes zijn voorhanden. Enig minpunt is dat de prijs in vergelijking met de concurrentie tamelijk hoog is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord