abonneren

X-970T

In de navigatiemarkt waar TomTom nog altijd leider is, begint het in Nederland relatief onbekende ViaMichelin steeds meer voet aan vaste bodem te krijgen. De Franse firma onderscheidt zich namelijk op een flink aantal punten van de concurrentie en dat begint ook hier door te dringen.
Nu het portfolio is uitgebreid met twee nieuwe modellen (X-960 en X-970T), lijkt een definitieve doorbraak van ViaMichelin aanstaande.

Met de X-980T bracht ViaMichelin eind 2006 een opvallend breed (4,3 inch scherm) gps-systeem uit, dat bovendien uitblonk met zeer fraaie kaarten, een ongelooflijke hoeveelheid aan ‘points of interest’, plus uitgebreide en gebruiksvriendelijke navigatieopties. Inmiddels zijn er twee nieuwe modellen verschenen die de genoemde pluspunten presenteren in een compacter formaat. De ViaMichelin X-960 is het kleinste en goedkoopste (229 euro Benelux, 299 euro Europa) model, en beschikt standaard over een wat tragere processor (300 MHz) en een batterijduur van 2 uur. Met de X-970T (329 euro Benelux, 399 euro Europa) daarentegen, krijgt u een snelle processor (400 MHz), 3 uur batterijduur en verkeersinformatie. Hiermee plaatst de X-970T zich net onder zijn grote broer, de X-980T (breder scherm, externe volume- en bedieningsknoppen, iets snellere processor van 419 MHz, voor 449 euro met Europese kaarten).

We kunnen zonder overdrijven stellen dat ViaMichelin over de fraaiste kaarten van alle navigatiesystemen beschikt. Ze zijn niet alleen nauwkeurig en gedetailleerd, maar ook zeer prettig leesbaar. Navigeren doe je namelijk niet alleen met de gesproken aanwijzingen, maar ook aan de hand van de gepresenteerde informatie. Zo tonen de ViaMichelin-kaarten elementen als bebouwing, groenvoorzieningen (parken, bossen), water en details in de wegen vele malen beter dan concurrent TomTom. Incidenteel maakt de software rare fouten tijdens het navigeren. Zo gebeurde het onlangs twee keer op de A1dat we de parallelrijbaan (voor de af- en oprit) werden opgestuurd, terwijl we gewoon de weg hadden moeten volgen. Ook werd er bij afslagen soms melding gemaakt van flauwe bochten naar links of rechts, op het moment dat we haaks moesten afslaan. Schoonheidsfoutjes die we de firma graag vergeven.

Een absoluut pluspunt is dat Via Michelin de informatie uit de vermaarde Michelin-gidsen meelevert, waardoor een enorme database met informatie over onder andere hotels, restaurants toeristische bezienswaardigheden beschikbaar is. In tegenstelling tot de X-960 beschikt de X-970T over gratis TMC verkeersinformatie (realtime, 24 uur per dag, in 14 Europese landen beschikbaar: files, langzaam rijdend verkeer, wegwerkzaamheden, ongevallen, weeralarm). Daarvoor hoeft slechts de bijgevoegde antenne op het systeem te worden aangesloten.

De X-970T geeft mogelijkheden voor de snelste en kortste route, maar kan tevens een aanbevolen route berekenen, waarbij wordt gelet op gemak, eenvoud en veiligheid. Ook voor voetgangers en fietsers, overigens. Alle opties en functies laten zich snel vinden. De houder op de voorruit maakt een solide indruk en opvallend is dat, net als bij de andere modellen, een luidspreker in de houder is ingebouwd waardoor de instructies worden versterkt. Jammer is alleen dat de handige externe volumeknoppen van de 980 zijn verdwenen.

Daar staat tegenover dat ViaMichelin de interactie tussen klant en website (‘Mijn ViaMichelin’) zeer goed heeft uitgewerkt. Gebruikers kunnen hun navigatiesysteem online synchroniseren en updaten, extra kaarten downloaden, kaarten personaliseren, p.o.i.’s beheren, favoriete locaties of routes exporteren en gegevens uitwisselen met vrienden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Fraaie kaarten van 20 landen
  • Uitgebreide set (navigatie)opties
  • Grote mate van interactie met website
  • Geen externe volumeknoppen
  • Versterkte stem klinkt wat blikkerig
  • Schoonheidsfoutjes bij navigeren
Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na, is de ViaMichelin X.970T een compact en handzaam gps-systeem met een sterke set navigatieopties en fraai uitgewerkte kaarten. Ook de interactie met de uitgebreide website maakt indrukt. Voeg daarbij de optie om handsfree te bellen via Bluetooth, en je hebt met de ViaMichelin X.970T een navigatiesysteem die de vergelijking met TomTom op vrijwel alle punten kan doorstaan en op sommige onderdelen zelfs overtreft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags: