abonneren

TomTom GO LIVE 1005

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De TomTom GO LIVE 1000 was een belangrijke stap vooruit, met zijn capacitieve scherm en nieuwe interface. De 1005 voegt hier een 5-inch breedbeeldscherm aan toe.

Wie zijn navigatiesysteem graag in zijn borstzak meeneemt, kan deze review meteen overslaan. Met een schermdiagonaal van vijf inch is deze TomTom GO LIVE 1005 een forse jongen. Hij lijkt vooral ontworpen te zijn voor wie vaak en lang in de auto zit en dat is zeker geen minpunt. De behuizing is oerdegelijk en elegant tegelijkertijd. Toch valt vooral het grote display op: de kleuren springen van het scherm en de vernieuwde interface komt met het grote schermoppervlak goed tot zijn recht.

Hoewel TomTom overgestapt is op een capacitief scherm, wordt multitouch niet ondersteund. We missen dit alleen bij het inzoomen op de landkaart, bij normaal gebruik is multitouch ook niet nodig. Tekst is uitstekend leesbaar op het scherm, iets wat we van de concurrentie niet altijd kunnen zeggen. Vreemd genoeg heeft TomTom gekozen voor een spiegelend scherm, wat bij fel zonlicht niet heel erg handig is.

De interface is enige tijd geleden flink op de schop genomen en ziet er fris uit. De kleuren zijn feller, poi's en routeinformatie wordt duidelijk gepresenteerd en voor de weergave van files (HD Traffic) verdient TomTom zelfs een pluim. Ook het menu is vereenvoudigd, zodat u niet meer door een veelvoud aan pagina's hoeft te wandelen om een actie uit te voeren. Wel mag TomTom de beeldresolutie wat opkrikken; de huidige 480x272-resolutie doet het scherm eigenlijk geen recht.

De GO LIVE 1005 is het topmodel van TomTom en bevat dus alle toeters en bellen die u van een dergelijk navigatiesysteem verwacht, zoals spraakbesturing, bluetooth, een rijstrookassistent, flitspalen, weersverwachting en Google Local Search. De LIVE-diensten van TomTom zijn goedkoper geworden. De eerste twaalf maanden betaalt u niets, daarna kost een abonnement € 49,95 per jaar. Het is ook mogelijk een abonnement op kaartupdates af te sluiten voor ongeveer € 70 per twee jaar.

De kwaliteit van de spraakaanwijzingen is, zoals we van TomTom gewend zijn, van een hoog niveau. De spraakherkenning is behoorlijk nauwkeurig, zelfs in een lawaaige auto, maar het is nog steeds noodzakelijk deze in een menu op te starten. Handiger zou het zijn als spraakherkenning ook met een spraakopdracht op te roepen zou zijn, zoals bij Garmin.

Verder bewijst de GO LIVE 1005 zich als een betrouwbare reisgenoot: een gps-fix is razendsnel gemaakt, routetijden zijn zeer nauwkeurig en het kaartmateriaal is courant. De accu gaat houdt het nog geen twee uur uit, maar een navigatiesysteem als deze zal het grootste deel van de tijd toch aan de voeding gekoppeld zijn. Een extra pluim verdient TomTom voor de ingenieuze houder, die het apparaat én de laadstekker door middel van magnetisme vastklemt. Prettiger kan eigenlijk niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • groot capacitief scherm
  • uitstekende navigatiemogelijkheden
  • slimme houder
  • spraakherkenning kan beter
  • scherm spiegelt
Het paradepaardje van TomTom stelt niet teleur, maar is wel degelijk voor verbeteringen vatbaar. Zo spiegelt het scherm in zonlicht en kan de spraakherkenning gebruikersvriendelijker. Wie veel reist heeft aan de GO LIVE 1005 een uitstekende reisgenoot.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags: