abonneren

Spirit Flat

Onlangs heeft Mio Navman overgenomen. De nieuwe Spirit-lijn is het eerste resultaat van de samenwerking. Wij hebben de Spirit Flat op een reis van 4000 kilometer door onder meer Zweden meegenomen om te bepalen hoe gebruiksvriendelijk deze nieuwe reispartner is.

De nieuwe Moov Spirit Flat is – jawel – erg plat. Met zijn 14,5mm oogt de Spirit Flat elegant en slank. De mooie zilverkleurige behuizing en het grote 4,7-inch breedbeeldscherm doen hier zeker geen afbreuk aan.

Over het scherm moeten we wel wat kwijt: het glanst! Dat oogt wellicht modern en hip, maar als de zon door de zij- of achterruit schijnt zien we niets meer. Voor een navigatiesysteem is dat natuurlijk ronduit idioot. Dit is wel meteen het enige echte minpunt aan deze Spirit Flat. De nieuwe interface en het heldere touchscreen zijn prettig om mee te werken. De grote knoppen zitten op de juiste plek en de slide touch-functie werkt erg intuïtief. Wat dat betreft niets dan lof voor Mio.

Het is erg gemakkelijk onderweg een nuttige plaats (poi) te zoeken en deze in de route op te nemen. De database van Mio is erg uitgebreid en het zoeken op trefwoorden werkt goed. Toetsen we bijvoorbeeld ‘camping’ in, dan zoekt Mio automatisch in de buurt. De kaarten (TeleAtlas), kleuren en kaartopmaak kennen we al van de diverse Navman-systemen die we hebben getest.
Uiteraard zijn de standaardkleuren aan te passen. Een mooi detail is dat de Flat automatisch naar nachtkleuren overschakelt als het donker wordt.
De instructies onder het rijden (of lopen) zijn doorgaans erg goed en de informatie op het scherm is helder, waardoor het lastig is verkeerd te rijden. De rijbaanassistentie draagt daar grotendeels aan bij: we krijgen een helder plaatje van de snelweg, inclusief borden, voorgeschoteld.

Uiteraard kan de Mio meer dan alleen de weg wijzen. Koppel hem via bluetooth aan een mobiele telefoon en u kunt met Google Local Search interessante plaatsen opvragen. Een bluetooth headset aansluiten kan ook. Verder speelt de Flat foto’s, mpeg-films en mp3-muziek af, waarbij het geluid via een fm-transmitter naar de autoradio te sturen is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • fijne interface
  • goede POI-database
  • heldere instructies
  • glanzend scherm
De nieuwe Spirit van Mio is een grote stap in de goede richting. Op gebied van bediening hebben we niets aan te merken: het werkt intuïtief en soepel. Tevens is de POI-database indrukwekkend en werkt de zoekfunctie formidabel. Wat we niet begrijpen is het glanzende scherm. Tijdens de test zagen we met zon in de auto helemaal niets meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags: