abonneren

Spirit 500 Hands-free Traffic Europe

Mio heeft recentelijk Navman overgenomen. De nieuwe Spirit-lijn is één van de eerste vruchten van de samenwerking tussen deze bedrijven.

De S500 is een van de dunste navigatiesystemen die we in ons testlab tegenkomen. Aan de bovenzijde zien we een aan/uit-schuifje, aan de onderkant bevindt zich het sd-slot en een usb mini-b-connector. Deze wordt gebruikt voor de voeding van het apparaat. Vreemd genoeg is de usb-aansluiting zo geplaatst dat u de usb-stekker verplicht moet verwijderen voordat u het navigatiesysteem uit de cradle haalt. Het enige andere bedieningselement is nauwelijks zichtbaar: het is een aanraakgevoelig plekje naast de linkerbovenzijde van het touchscreen. U gaat ermee terug naar de bovenste menulaag. Met 4,7 inch is het scherm een fractie groter dan het gangbare 4,3-inch navigatiesysteem.

De interface onderscheidt Mio van de concurrentie. Het hoofdmenu bestaat uit acht grote vierkanten, elk met een duidelijke naam en eigen kleur. U kunt met uw vinger scrollen, net als bij de iPhone, inclusief een flick-beweging om door lange lijsten te lopen. Ook kunt u scrollknoppen gebruiken. Naast de obligate knoppen (Find, Map en Traffic) zijn er sneltoetsen voor benzinestations, SOS, restaurants, toeristenattracties, parkeergelegenheden en pinautomaten. Verder zien we knoppen voor de thuislocatie, telefoongesprekken, Google Search en Mio More. Deze laatste biedt bepaalde online informatie, zoals weersberichten.

Op het eerste gezicht lijkt het niet mogelijk om points of interest te vinden. We ontdekken ze uiteindelijk via Find Nearby, wat een logische keuze lijkt voor iemand die nieuw is in navigatiesystemen. Heeft u een adres of poi gevonden dan verandert u met een tik op het scherm de rij-instructies in wandelinstructies. In de auto kunt u een aantal verschillende routes berekenen, waaronder de snelste, de kortste en de meest economische route. Tikken we aan de zijkant van het scherm dan roepen we de opties op, een tweede tik verbergt ze weer. We raken er snel aan gewend.

De Explore-knop in het hoofdmenu laat u de kaart onderzoeken en poi's in de omgeving bekijken. Een tweede tik roept de bijbehorende informatie op, zet een route uit of belt de betreffende poi. Eén vervelend minpunt van de interface is dat de aanraakgevoelige knop in de bezel zich net onder uw linkerduim bevindt, als u het toestel met twee handen vastpakt. De kaartweergave, zelfs bij veel poi's, blijft overzichtelijk en helder.

De kwaliteit bij het voeren van telefoongesprekken (en sowieso audio in het algemeen) is uitstekend. Het volume is zeer luid en verstaanbaar. Over de gesproken instructies ook niets dan goeds, zeker als het aankomt op rijstrookinformatie. Aanwijzingen als 'de linkertwee van de vier rijbanen' zijn handiger als een eenvoudig 'blijf links'.

Als u uw telefoon via bluetooth koppelt, kunt u deze gebruiken voor online informatie zoals Google Lock Search om bedrijven op te speuren of weersinformatie op te vragen. Het geotaggen van foto's wordt ook ondersteunt, maar dit hebben we niet kunnen testen omdat ons testexemplaar zonder desktopsoftware geleverd is. Met deze software mag u binnen 30 dagen uw kaarten updaten, indien er nieuwe voorhanden zijn.

Een ander interessant weetje is dat u met de Mio ook verbinding kunt maken met een bluetooth headset, mocht u uw instructies op die manier willen beluisteren. We sluiten de Mio probleemloos aan op onze Parrot handsfree carkit. Hierbij verliezen we uiteraard wel de mogelijkheid handsfree telefoongesprekken te voeren, maar dat spreekt voor zich.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gepolijste interface
  • overzichtelijke kaartweergave
  • bluetooth headset-ondersteuning
  • geen stembesturing
  • menuknop onhandig geplaatst
  • usb-poort onhandig geplaatst
Kijken we naar het totaalplaatje, dan heeft Mio een geweldig product afgeleverd. Het is de meest gepolijste navigatieïnterface die we in lange tijd gezien hebben, er zijn enorm veel mogelijkheden ingebouwd en het is ook nog eens één van de goedkoopste navigatiesystemen op de markt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord