abonneren

ONE XL HD Traffic

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De TomTom ONE XL is het eerste navigatiesysteem van TomTom dat voorzien is van de nieuwe verkeersinformatiedienst HD Traffic. Volgens TomTom is het nauwkeuriger en actueler dan de gangbare verkeersinfo.

Als u dagelijks dezelfde rit naar kantoor maakt en denkt dat u daarvoor geen navigatiesysteem nodig hebt, wil TomTom u graag op andere gedachten brengen. Met de nieuwe dienst HD Traffic kunt u 's ochtends bij het opstaan zien of u zich nog een keer kunt omdraaien en 's avonds kunt u dankzij HD Traffic zien wanneer het juiste moment is om weer richting huis te gaan. HD Traffic gebruikt anonieme lokatiegegeens van Vodafone-abonnees om de lengte van files en de vertragingen die daardoor ontstaan, beter te kunnen bepalen. HD Traffic beslaat tien keer meer kilometers wegennet dan het veelgebruikte TMC-systeem, maar heeft ook een aantal nadelen: het werkt niet in het buitenland en is viermaal duurder dan TomTom's oude dienst, TomTom PLUS Verkeersinfo. Daarvoor krijg je wel vijfmaal meer updates en een betere schatting van de aankomsttijd: u ziet met HD Traffic niet hoe lang een file is, maar hoeveel vertraging in minuten u oploopt. Zo kunt u beter beslissen of het de moeite loont om een paar kilometer om te rijden. Als u er maar twee minuten reistijd mee bespaart, is het wellicht een beter idee om toch maar aan te sluiten in de file.

Update

Betatesters en medewerkers van TomTom reden al een paar weken rond met HD Traffic, maar toch bleken er meteen na de lancering nog wat kinderziektes: de aangegeven vertraging klopte niet en sommige files zag het systeem gewoonweg over het hoofd. Een systeemupdate moet deze onnauwkeurigheden verhelpen, maar toch blijft het moeilijk om automobilisten tijdig te waarschuwen vóór ze de file inrijden. Vooral in de vroege ochtenduren is dat een probleem: voor 7:00 uur 's ochtends staan mensen wel in de file, maar ze zitten nog nauwelijks te bellen. Het systeem blijkt namelijk alleen te werken wanneer Vodafone-gebruikers hun mobiele telefoon actief gebruiken. Vandaar dat TomTom HD Traffic aanvult met andere verkeersinformatie. In de TomTom ONE XL HD Traffic zit overigens ook een simkaart van Vodafone, waardoor vroege filerijders hun mede-automobilisten die later van huis gaan, nun mede-automobilisten in feite helpen.

Hardware

Technisch gezien is de TomTom ONE XL HD Traffic gelijk aan de al langer bestaande TomTom ONE XL. Het enige verschil is aan de achterzijde te zien: een vakje waarin zich de Vodafone-simkaart bevindt, die uitsluitend te gebruiken is voor het ophalen van verkeersdata. TomTom heeft net als in het eerdere model gekozen voor een gps-chipset van Global Locate, die goedkoper is dan de veelgebruikte SiRFstar III, maar in prestaties niet veel onderdoet. In de praktijk blijkt de ONE XL behoorlijk te presteren. Vertragingen verschijnen bij het plannen van een route meteen in beeld, waarna u een alternatieve route kunt laten uitrekenen. Opvallend daarbij is dat de software voorkeur heeft voor omrijden via de snelweg - routes die u zelf ook had kunnen bedenken en veel minder kiest voor slimme sluipwegen. Misschien maar beter ook, voor de omwonenden van een sluiproute.

Ambities

Toen TomTom nog bezig was het verkeerssysteem te ontwikkelen, sprak het bedrijf over een toekomst waarin verkeer actiever kan worden gespreid. Op grote afstand voor een incident zou je de verkeersstromen al kunnen bijsturen, waarbij niet iedereen langs dezelfde alternatieve route wordt gestuurd. Maar zoiets werkt natuurlijk alleen wanneer een groot deel van de automobilisten eraan meedoet. TomTom kiest echter voor een gesloten oplossing en is niet van plan om HD Traffic in licentie te geven aan andere navigatiefabrikanten. Nog geen 20% van de automobilisten rijdt met een navigatiesysteem en het aantal HD Traffic-gebruikers is voorlopig nog te verwaarlozen waardoor er van daadwerkelijke verkeerssturing nog nauwelijks sprake kan zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • nauwkeurige en frequentere verkeersinfo
  • werkt niet in buitenland
  • viermaal duurder dan oude verkeersinfo
  • gesloten oplossing
Tijd om uw oude navigatiesysteem in te ruilen voor deze ONE XL? Ook al krijgt u het eerste jaar gratis verkeersinfo, voor de meeste gebruikers zal het de prijs van 9,95 euro per maand nog niet waard zijn. Huidige bezitters van een TomTom-navigatiesysteem kunnen over een paar weken een HD Traffic-accessoire kopen, waarmee ze ook oude TomTom's kunnen voorzien van HD Traffic-functie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord