abonneren

nüvi 865T FM

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Garmins nüvi 865T FM is een solide navigatiesysteem.

De nüvi 865T ziet er minder modern uit dan de modellen van Mio en Navigon, maar niet op een vervelende manier. Er zijn geen fysieke toetsen aan de voorzijde van het apparaat ingebouwd; een schuifje aan de bovenzijde schakelt het systeem in en uit en aan de linkerzijde vinden we een koptelefoonuitgang, mini-sd en micro-usb-b-connector. Aan de onderzijde van het apparaat vinden we de aansluiting voor de cradle en een poort voor een externe gps-antenne. Dit laatste is vooral handig als u een auto hebt met speciale zonwerende glazen. Deze blokkeert vaak het gps-signaal. De meegeleverde stroomkabel steekt u in de aansluiting voor de cradle en bevat een fm-receiver voor TMC, inclusief draadantenne met zuignapjes. Ook meegeleverd is een knop die u aan uw stuur kunt bevestigen. Met deze knop kunt u spraakcommando's geven -- een goed idee.

Het hoofdscherm is uiterst eenvoudig, een kenmerk van Garmin. Er zijn slechts twee knoppen: Where to? en View map. Kleinere icoontjes zijn aanwezig voor Hands Free, Volume en Tools. De opvolgende schermen zijn overzichtelijk en het is makkelijk om een route in te voeren of points of interest te zoeken. De meeste acties kunnen met spraakbesturing worden uitgevoerd: een tik op het scherm of een druk op de speciale knop start deze spraakbesturing. U kunt commando's geven als 'Music player', maar u kunt ook de nummer van de functie op het scherm noemen. Wilt u ergens heen navigeren, dan noemt u de naam van de stad, de straatnaam en het huisnummer. Ook kunt u naar poi's navigeren.

Tijdens het navigeren zelf doet het scherm wel wat druk aan, zeker in vergelijking met de Mio. Hoewel gesproken straatnamen in theorie nuttig lijken, zijn ze vaak niet altijd even duidelijk. Ook de afritaanduiding is niet altijd even helder als we hopen en de afritassistent duikt alleen bij bepaalde afslagen op. Net als bij de andere producten die dit soort 'realistische' extra's bieden zijn ze vooral beperkt tot de snelweg. Ook is het irritant dat de nüvi ons meerdere malen vertelt de rotonde op te rijden; het is niet alsof we iets anders van plan zijn.

De nüvi kent ook navigatiemogelijkheden voor wandelaars, maar u moet flink door de menu's spitten om dit te vinden, waardoor het lastiger in te schakelen is dan nodig zou moeten zijn.

De spraakinstructies zijn behoorlijk duidelijk. De bluetooth handsfree-optie is dat helaas niet: het geluid is niet helder en niet hard genoeg. Dit is dan ook één van de zwakke punten van dit navigatiesysteem. Ook krijgen we ons Nokia N95-adresboek niet gesynchroniseerd met de nüvi 865T.

Tot onze verbazing loopt het navigatiesysteem tijdens onze test een keer vast. Dit is het enige apparaat waarbij we zoiets meemaken. Tijdens het rijden bevriest het beeldscherm, terwijl de spraakinstructies nog wel correct doorgaan. Pas na het verwijderen van de accu krijgen we de nüvi weer tot leven gewekt.

Van de positieve kant bekeken: de fm-transmitter werkt behoorlijk goed, zodat u geen ruis op de radio krijgt tussen de gesproken instructies door. De Garmin speelt eveneens mp3- en flac-bestanden af via deze fm-transmitter. Een mixer laat u de relatieve volumes van spraak en muziek bepalen. Een foto-navigatiemogelijkheid laat u navigeren naar foto's op Panoramio. Helaas herkent het Garmin-systeem de geotaginformatie van onze eigen foto's niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige interface
  • goede spraakbesturing
  • externe gps-antenne mogelijk
  • stuurknop voor spraakbesturing
  • handsfreekwaliteit matig
  • afritassistent kan beter
  • externe tmc-antenne
De Garmin nüvi 865T FM biedt de functionaliteit die de meeste mensen zoeken in een navigatiesysteem, maar het mist net dat beetje sjeu van de concurrentie. Was dit navigatiesysteem goedkoper, dan was het niet zo'n probleem geweest, maar de Garmin nüvi 865T FM is helaas ook één van de duurdere systemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags:

Laatste reactie