abonneren

Navigatiesysteem met nauwkeurigheid binnen twee meter

Spaanse wetenschappers hebben een satellietnavigatiesysteem ontwikkeld dat nauwkeurig is tot een afstand van binnen de twee meter. Dat is een belangrijk verschil met de vijftien meter die conventionele navigatiesystemen bieden.

De bestuurderloze auto komt steeds dichterbij als het aan de Spaanse wetenschappers van de Carlos III universiteit in Madrid ligt. Het satellietnavigatiesysteem (satnav) dat zij hebben bedacht combineert het conventionele gps-signaal met zes andere sensoren. Deze sensoren bestaan uit drie accelerometers en drie gyroscopen. Deze combinatie kan de positie van de auto tot binnen de twee meter nauwkeurig bepalen, claimen de wetenschappers. Zij hebben berekend dat dit een verbetering oplevert van tussen de 50 en 90 procent. Deze oplossing is tegen lage kosten in iedere auto te installeren en werkt eventueel ook met smartphones, meldt BBC News.

De foutmarge van de gps-systemen die verkrijgbaar zijn in de huidige markt bedraagt ongeveer 15 meter in open terrein, waar de satellieten goed zichtbaar zijn voor de ontvanger. In steden kan deze foutmarge echter oplopen tot wel 50 meter. In dichtbebouwde gebieden wordt het signaal verstoord door gebouwen en bijvoorbeeld ook bomen. En in tunnels is er helemaal geen signaal meer te ontvangen. In dat geval zal het systeem dat de wetenschappers hebben ontwikkeld een schatting maken van de locatie waar het voertuig zich bevindt.

Deze schatting in de tunnel zal voor de gemiddelde automobilist voldoende zijn. Maar voor auto's zonder bestuurder geldt dit helaas niet. Onder andere Google is bezig met een bestuurderloze auto.

Smartphones
De smartphone is enorm in opkomst als belangrijk systeem voor de autonavigatiemarkt. Ook TomTom heeft hiervoor een app uitgebracht. Het vervolg van dit onderzoek zal zich daarom ook richten op de ontwikkeling van een satnav-systeem dat met smartphones werkt. Deze zijn al voorzien van sensors als een accelerometer en een gyroscoop. Maar ook van gps, camera's, wifi en gsm-netwerkcommunicatie. De wetenschappers hopen met de mobieltjes dezelfde resultaten te boeken tegen nog lagere kosten.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Navigatiesystemen

Tags: smartphones, Tomtom, navigatiesystemen

Laatste reactie