abonneren

iPAQ 314 Travel Companion

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Dit kleine, dunne navigatiesysteem van HP is uitgerust met volledige kaarten van West-Europa, een sprankelend 4.3-inch breedbeeldscherm en een groot aantal multimediafuncties waarmee u zich onderweg niet zult vervelen.

Het ingebouwde 2 GB aan geheugen wordt gebruikt voor de voorgeïnstalleerde kaarten, maar HP heeft een sd-kaartslot toegevoegd zodat u uw multimediabestanden in kunt laden. De multimediafunctionaliteit is uiterst goed uitgewerkt: waar het de meest concurrenten een lijdensweg is om bestanden te laden en af te spelen, scant de iPAQ automatisch voor alle bekende bestandsformaten op de sd-kaart om hier een playlist van te maken. De audiospeler leest netjes alle id3-tags uit om de muziekbestanden te sorteren, de fotoviewer biedt een uitgebreide reeks slideshow-overgangen en de videospeler speelt al onze testbestanden zonder morren af.

We zijn dus onder de indruk van HP's 'Travel Companion'-mogelijkheden, maar even zo belangrijk is hoe de iPAQ 314 als navigatiesysteem scoort. Ook hier zijn we onder de indruk. De interface oogt uiterst opgeruimd en maakt gebruik van grote, duidelijke knoppen die makkelijk te bedienen zijn wanneer we aan het autorijden zijn. Daarnaast is er de gebruikelijke selectie aan navigatiestools zoals POIs (points of interest), het navigeren op postcode en favorieten. Ook kan er genavigeerd worden naar een stadscentrum, voor als u niet precies weet waar u moet zijn. De iPAQ 314 krijgt na een koude start binnen twee minuten een fix op de satellieten en de gps-receiver weet redelijk goed bij te houden waar we ons bevinden, zelfs wanneer we het contact met de satellieten verliezen omdat we door een tunnel rijden.

De kaart is zeer duidelijk en dankzij een combinatie van speciale iconen voor de volgende afslag en text-to-speech-functies voor gesproken opdrachten is er geen onduidelijkheid over de te volgen route. Ook zijn we onder de indruk van de instelbaarheid van de kaart. Raak het scherm aan, en de standaard menubalken waar de doelbestemming en reisinformatie staat verdwijnen om plaats te maken voor knoppen waarmee u de zoomfactor, hoogte, 2d/3d-weergave of fullscreen-modus kunt instellen. Wilt u even snel rondkijken, dan kunt u gewoon met de kaart slepen -- net als in Google Maps. Een mechanisch scrollwiel kan de zoomfactor in een vingerbeweging aanpassen van straatniveau tot 3000m afstand.

De 600 MHz-processor draagt zorg voor alle navigatiefuncties van het apparaat, zoals de berekening en herberekening van de route. Dat de processor snel genoeg is blijkt uit de reactietijd van de iPAQ 314: het apparaat voelt uiterst snel en responsief aan. Vooral prettig is dat het in- en uitzoomen op een bepaald gebied vloeiend gebeurt. Een aantal van de instellingen kunnen in het menu nog aangepast worden om de prestaties verder te verhogen. HP staat het u toe een complete route met tussenpunten vast te leggen, waarbij bepaalde gedeelten van de route ook nog eens naar wens vermeden kunnen worden. HP heeft een database van flitspalen ingebouwd, evenals TMC -- maar voor dit laatste heeft u een externe antenne nodig die niet standaard meegeleverd wordt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende navigatiemogelijkheden
  • Snelle processor
  • Indrukwekkende mediaondersteuning
  • Geen ingebouwde fm-transmitter
  • TMC-antenne niet meegeleverd
De iPAQ 314 heeft een adviesprijs van € 340 maar is online al vanaf € 179 te vinden. Dat betekent dat het navigatiesysteem uiterst veel waar voor zijn geld biedt. Hoewel het kaartmateriaal het niet kan opnemen tegen dat van TomTom, zijn de mediafuncties beter uitgewerkt dan bij elk ander navigatiesysteem op de markt. Daarmee is de HP iPAQ 314 een van de meest indrukwekkende allrounders die u kunt kopen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie