abonneren

H610

Trendy, compact en vooral heel mooi: de Mio H610 het eerste navigatiesysteem van Mio dat licht genoeg is om aan een halskoord te dragen. Hoewel het apparaat eigenlijk is bedoeld om vrouwen over te halen een navigatiesysteem te kopen, zal de H610 ook mannen niet misstaan.

Ontwerpers van navigatiesystemen gebruiken meestal de auto als uitgangspunt: het apparaat moet bij de antracietkleurige dashboard passen en mag er niet te frivool uitzien. De stereotype automobilist is immers een man, met als gevolg dat de meeste navigatiesystemen er hetzelfde uitzien. Nadat we ons eerder al hadden vergaapt aan de opvallend kleine Fujitsu-Siemens Pocketloox N100 komt nu ook Mio met een netzo compacte H610. De kleur is eveneens wit, maar terwijl Fujitsu-Siemens een zwart reservefrontje meelevert, geeft Mio een extra wit frontje met zilverkleurig bladermotief erbij. De Mio H610 is niet alleen makkelijk aan een nekkoord te dragen, maar Mio levert ook een polskoordje mee. Plus een lederlook hoesje, een twee cd’s, een handleiding (ook Nederlands), hoofdtelefoon, een losse hoofdtelefoonafstandsbediening, autolader, zuignapconstructie en stroomadapter voor het lichtnet. Kortom: Mio is net als voorheen erg royaal met de meegeleverde accessoires. Maar al deze accessoires zijn nog niet aangepast op het hippe uiterlijk van de H610; ze zijn zwart, eenvoudig uitgevoerd en van plastic. Waarschijnlijk zal het te duur zijn geweest om witte designstekkers en –zuignappen te laten maken.

Meer dan navigatie


De Mio H610 is meer dan een navigatiesysteem. In het hoofdmenu vindt u handige applicaties zoals een valutarekenmachine, maattabel voor kleding, fooiencalculator, overzicht van internationale landennummers voor de telefoon, een kompas en een wereldkaart met tijdzones. Natuurlijk vindt u er ook weer de gebruikelijke Mio-applicaties op, zoals een mp3-speler, diverse spelletjes en een fotoviewer. Een aparte mp3-speler is dus niet meer nodig, zeker omdat de Mio 2GB geheugen aan boord heeft, dat met standaard SD-kaartjes nog verder kan worden uitgebreid. Via een pc-verbinding kunt u weerberichten ophalen en het ingebouwde adresboek vullen met contactgegevens uit Microsoft Outlook.

Mio Maps


Mio levert de H610 met kaartmateriaal van heel Europa en de software Mio Map 3, dat in feite een aangepaste versie van iGo is. Omdat een dergelijk apparaat niet alleen in de auto maar vooral tijdens het wandelen, fietsen en in het openbaar vervoer zal worden gebruikt, was het logisch geweest als Mio ook stadsplattegronden had meegeleverd, plus lokaties van plaatselijke hotspots. Net als eerder bij de Mio C510 en C710 kan de navigatiesoftware ons niet bekoren: eerder gebruikte Mio een oudere versie van Navigon maar door de overstap naar iGo is er eigenlijk weinig verbeterd.

Bediening


Toegegeven, de gebruikersinterface en het kaartmateriaal ziet er mooi uit, maar het schermtoetsenbord is door de portretstand van het scherm moeilijk met de vingers te bedienen. Als oplossing levert Mio een polsbandje, waaraan een label met twee uitstekende punten is bevestigd. Deze punten kunnen als stylus worden gebruikt, maar het was handiger als Mio gewoon een stylus had meegeleverd. Ook dan speelt nog steeds het probleem dat het invoeren van een adres tijdens het autorijden een heel secuur karwei is. Instellingen, zoals het in- en uitschakelen van Bluetooth of het aanpassen van de kaartweergave, zijn verdeeld over drie verschillende instellingenmenu’s met verschillende submenu’s en daardoor niet even makkelijk te vinden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein en compact
  • 2GB opslagruimte
  • Kaarten van heel Europa meegeleverd
  • Veel handige applicaties voor de wereldreiziger meegeleverd
  • Navigatiesoftware niet zo gebruiksvriendelijk
  • Geen stadsplattegronden
De Mio H610 is – zoals het uiterlijk al verraadt – een echt lifestyle-apparaat. Als u met de wat lastige software kunt werken is het een prima en leuk uitziende oplossing, die makkelijk in de handtas of jaszak mee te nemen is. Voor intensief gebruik kunt u beter een wat gebruiksvriendelijker apparaat kiezen, zoals de modellen van TomTom, ViaMichelin of de Fujitsu-Siemens N100 met dezelfde vormfactor, maar met veel betere software van Navigon.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie