abonneren

GoPal PNA470

Medion is in onze beleving nog steeds het 'goedkope Aldi-merk'. Met de navigatielijn GoPal bewijst de fabrikant echter dat het ook een eigen weg weet te bewandelen en dat het een mobiel navigatiesysteem met innovatieve functies en groot gebruiksgemak voor weinig geld op de markt kan zetten.

De voorganger van de PNA470 oogste flink wat kritiek op de gebruikersvriendelijkheid. Medion heeft goed geluisterd en het pakket GoPal van versie 1.5 naar versie 2.0 opgewaardeerd. In deze nieuwe versie zijn de meeste kritiekpunten opgelost. Zo wordt bij het kiezen van het reisdoel een overzichtelijke lijst getoond met de laatst gekozen adressen. Iets dergelijks geldt ook bij de invoer van plaatsnamen en straatnamen. Bij iedere ingedrukte letter op het prettig grote touchscreen worden zonder vertraging de drie meest waarschijnlijke invoermogelijkheden getoond.

De kaartweergave is voortreffelijk. Medion combineert op het grote 4,5"-scherm in breedbeeldformaat een realistische kaart met belangrijke informatie. Talrijke poi's zoals benzinestations of fastfoodrestaurants worden met kleine pictogrammen op de kaart aangegeven. Nadert u als automobilist een splitsing, dan worden alle rijstroken weergegeven en de betreffende rijstrook gekleurd aangegeven. Door middel van spraaksoftware leest de PNA470 straat- en stadsnamen op wegwijzers voor. De kwaliteit van de spraak is beter dan bij de TomTom 910, maar niet zo natuurlijk als bij de Garmin Nüvi-systemen.

Als nieuwigheidje bij de compactie navigatiesystemen biedt de PNA470 naast TMC over de ingebouwde TMC-ontvanger ook TMCpro aan. Bij deze abonnementsdienst wordt realtime verkeersinformatie onmiddelijk door het navigatiesysteem opgepikt en in de route verwerkt. Bij de PNA470 is een abonnement op deze dienst al bij de aankoopprijs inbegrepen. Het enige kritiekpunt dat we op de uitstekende PNA 470 hebben is de ingebouwde Polyglott reisgids, die wel érg weinig informatie over Europese hoofdsteden tevoorschijn weet te toveren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Breedbeeldscherm
  • Zeer betaalbaar
  • Tekst-naar-spraakfunctie
  • Mp3's afspelen
  • TMCplus en bluetooth
  • Weinig keuze uit extra stemmen, talen, etc
Met nieuwe en handige functies, een eenvoudige bediening en een lage prijs weet de Medion PNA470 zich met succes als geduchte concurrent van TomTom, Nüvi en Mobile Navigator te profileren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags: