abonneren

8410

Navigatiesystemen zijn gemeengoed geworden: hoeveel mensen ziet u nog met een stratengids in de weer? Op zich is dit niet raar, want de navigatiesystemen worden beter en beter. Een goed voorbeeld hiervan is de Navigon 8410: veel chiquer dan dit gaat u niet snel vinden in de winkel.

De Navigon 8410 is met z’n afmetingen van 13,8 bij 8,35 cm redelijk groot voor een navigatiesysteem, maar het voordeel hiervan is het grote, heldere breedbeeldtouchscreen. De Navigon 8410 is standaard voorzien van alle kaarten van Europa, inclusief kaartupdates voor de komende twee jaar. Dit abonnement ter waarde van € 99 zit namelijk standaard inbegrepen in de prijs van het apparaat.

U kunt meer met de Navigon 8410 dan navigeren. Zo kunt u hem ook gebruiken als mediaspeler voor films, foto’s en muziek en u kunt hem via bluetooth aan uw telefoon koppelen, waarna hij als handsfree carkit dient. Toch ligt de focus natuurlijk op navigatie en we kunnen zeggen dat deze uitstekend werkt. De routebegeleiding is erg goed geïmplementeerd: Navigon maakt gebruik van een behoorlijk realistische weergave van verkeersborden, zodat helder en duidelijk wordt weergegeven welke afslag u moet nemen of op welke rijbaan u moet rijden.

Als u wilt kunt u de 8410 ook via spraak aansturen. Dit werkt naar behoren, hoewel de begeleidende stem die u instructies geeft wel wat blikkerig is. Standaard bevat dit navigatiesysteem twee vrouwenstemmen die u de weg wijzen, waarvan er één ook blikkerig is en één vloeiend. Deze keuze is dus snel gemaakt. Wel mag de routekeuze die u aan het begin van uw reis moet maken duidelijker worden weergegeven. Als u een nieuwe reis begint, krijgt u namelijk de keuze uit twee of drie routes. Deze worden als gekleurde lijnen met een nummer aangegeven op een blinde kaart. Toch zijn de onderlinge verschillen nauwelijks te zien, zodat u niet precies weet wat de kenmerken van de verschillende routes zijn. Wel kunt u met het vergrootglasicoontje inzoomen op de kaart. Zo krijgt u meer detail te zien over de verschillende routes, maar deze methode is nogal omslachtig.

Handig is de voetgangersmodus waarmee u letterlijk van deur tot deur kunt navigeren. U parkeert uw auto en het navigatiesysteem begeleidt u vervolgens naar de voordeur van uw bestemming. De locatie van uw auto wordt tijdelijk opgeslagen, zodat u deze na afloop van uw bezoek weer gemakkelijk terug kunt vinden.

De Navigon 8410 heeft veel instellingen; u kunt gemakkelijk de weg kwijtraken in de stroom aan opties die u voorgeschoteld krijgt. Zo is het inschakelen van de flitspaalwaarschuwingen – die grappig genoeg ‘gevaarlijk punt’ worden genoemd door het systeem – een hele opgave. Qua gebruiksvriendelijkheid valt er nog het één en ander te verbeteren door Navigon.

U kunt de software en kaarten van de Navigon 8410 gemakkelijk upgraden via uw computer. U sluit hiervoor het apparaat aan op een usb-poort of stopt de micro-sd-kaart in een cardreader. Het Nederlandstalige beheerprogramma van Navigon zorgt vervolgens voor de noodzakelijke updates. De beheersoftware werkt erg eenvoudig en u kunt gemakkelijk zoeken naar updates, extra uitbreidingen kopen en backups maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende routebegeleiding
  • degelijke constructie
  • veel mogelijkheden
  • ingewikkelde menustructuur
  • routekeuze kan beter
We zijn gecharmeerd van de degelijkheid van het product: de Navigon 8410 zit robuust in elkaar en de bediening reageert adequaat. Verder is hij uitgerust met tmc, waarmee u zo nu en dan files kunt ontwijken (zover dat mogelijk is in Nederland). Al met al is de Navigon 8410 een chique product dat in geen enkele auto zal misstaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatiesystemen

Tags: