abonneren

Wayfinder Navigator 6

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wayfinder was ooit een van de pioniers in mobiele navigatie, maar het bedrijf kon die voorsprong niet vasthouden. Gebruikers keken dan ook reikhalzend uit naar de nieuwe versie 6.0.

Helaas kwam de nieuwe versie te laat voor een vergelijkingstest, maar we hebben in de beoordeling rekening gehouden met de nieuwe functies. Toch kunnen we niet echt warm worden van de aangekondigde verbeteringen, zoals een valuta-omrekenhulp, weerberichten en de mogelijkheid om in te zoomen op een wereldkaart. Stuk voor stuk leuke uitbreidingen, maar we hadden liever gezien dat de bediening en installatie zelf wat waren verbeterd.

De weg kwijt

Wayfinder is geen slecht pakket, maar als je gelijktijdig een aantal andere pakketten test, merk je dat het bij Wayfinder minder makkelijk gaat. Het is bijvoorbeeld al een hele toer om het systeem aan de praat te krijgen. We waren daarmee zeker een kwartier bezig, terwijl dat bij andere systemen niet meer dan vijf minuten kostte. Desondanks is wel te merken dat Wayfinder de installatie zo gemakkelijk mogelijk heeft gemaakt. U gaat naar de website Mywayfinder.com, geeft aan welk toestel en welke taal u wilt gebruiken en Wayfinder stuurt u een sms-bericht met installatie-instructies. Vervolgens moet u tweemaal een programmabestand installeren. Dat gebeurt halfautomatisch, maar vereist toch dat u handmatig op het juiste moment op bepaalde knoppen drukt. Op dezelfde manier kunt u uw gprs-instellingen naar de telefoon laten sturen om uw internettoegang te configureren. Lukt het allemaal niet, dan kunt u de installatiebestanden ook eerst downloaden naar uw pc en daarna via Bluetooth of infrarood overzetten naar de telefoon. Een pluspunt is bovendien dat u Wayfinder vijf dagen gratis kunt uitproberen.

Marketing

Het hoofdmenu van Wayfinder ziet er op het eerste gezicht overzichtelijk uit, met vier opties: Kaart, Zoeken, Favorieten en Diensten. Toch is het menu minder intuïtief dan bij de drie andere systemen en zijn er een aantal onnodige opties aanwezig, zoals 'Mobile Shop' en 'Wayfinder delen'. Laatstgenoemde optie is bedoeld om een probeerversie van Wayfinder naar een vriend te verzenden. Leuk bedacht, maar nutteloos voor het dagelijks gebruik. Los daarvan krijgen we de kriebels als wij als consument ten koste van ons zojuist aangeschafte product (!) worden ingeschakeld voor marketingdoeleinden. We hadden op die plaats liever een menuoptie gezien om het luidsprekervolume tijdens het navigeren aan te passen. Handig is dat u bij het invoeren van de bestemming geen plaatsnaam hoeft in te vullen wanneer u in dezelfde stad blijft. Het programma haalt de plaatsnaam op via de gps-ontvanger. Een ander pluspunt is dat u met de nieuwste versie van Wayfinder wereldwijd kunt navigeren. Een waarschuwing is daarbij wel op zijn plaats, want gebruik van gprs in het buitenland is niet goedkoop.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Na de prijsverlaging goedkoper dan onboardsystemen (was 299 euro, nu 179 euro).
  • Gratis 5-daagse demoversie.
  • Installatie kost meer tijd dan onboard-systemen.
  • Handigheid nodig om alle verbindingen werkend te krijgen.
Als offboard-systeem is Wayfinder in Nederland en België eigenlijk de enige aanbieder en het is tegelijk een van de betere offboard-pakketten. Toch blijft de indruk dat de onboard navigatiesystemen meer te bieden hebben en goedkoper zijn, omdat u voor het navigeren niet ook nog eens voor dataverkeer betaalt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatie

Tags: