Tomtom biedt sinds kort een online routeplanner waarmee u via een internetpagina uw reis van begin- tot eindpunt kunt plannen. Maar wat voegt zo’n online planner eigenlijk toe aan het bestaande aanbod?

De meeste navigatiesystemen en online routeplanners berekenen aan de hand van de gemiddelde snelheid en de afstand hoe lang u erover doet om uw bestemming te bereiken. Helaas is deze berekening in veel gevallen nogal onnauwkeurig. Om tot een goede tijdberekening te komen zijn gegevens over de verkeerssituatie minstens zo belangrijk als de afstand. Er zijn diverse systemen die dergelijke gegevens gebruiken om de berekening te verbeteren.

Een tijdje geleden zijn de makers van digitaal kaartmateriaal begonnen om in hun databases historische verkeersgegevens toe te voegen. De gemiddelde snelheid op elk moment van de dag, op elke dag is gekoppeld aan een stukje wegdeel. Bij de reistijdberekening worden deze historische gegevens gebruikt. De reistijd van dezelfde route op maandagochtend om negen uur zal hierdoor langer zijn dan op woensdagavond acht uur. De nauwkeurigheid is hierdoor een stuk hoger. Deze databases worden continu uitgebreid en aangevuld, maar zijn nog lang niet compleet.

Dynamische verkeersgegevens


De nauwkeurigheid van de berekeningen kan nog verder verhoogd worden door de échte verkeerssituatie van het moment te gebruiken. Deze dynamische verkeersgegevens komen uit diverse bronnen. Zo wordt continu de verkeersstroom in het hele land gemeten via camera’s en lussen in de weg. Ook worden inmiddels gsm-data van mobieltjes gebruikt om te bepalen hoe snel het verkeer zich verplaatst.

De Nederlandse navigatiespecialist Tomtom heeft nog een extra bron van gegevens, omdat veel van zijn apparaten een gprs-kaart bevatten: de exacte gps-gegevens kunnen geanonimiseerd worden doorgestuurd naar de Tomtom datacenters en worden gebruikt om een beeld van de verkeersstroom te krijgen. Deze methode levert veruit de nauwkeurigste gegevens op en met elke verkochte Tomtom verbetert de kwaliteit van het systeem.

Samenvoegen


De Tomtom routeplanners combineren de historische gegevens en alle vormen van dynamische gegevens om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de huidige verkeerssituatie. Dit betekent nogal wat rekenwerk en het bedrijf heeft daarvoor vele honderden servers staan, verdeeld over meerdere datacenters. Een uitbreiding van nog eens enkele honderden servers staat in de planning.

Het resultaat van al die rekenkracht kunt u terugvinden in uw Tomtom navigatieapparaat, maar ook de online routeplanner van Tomtom (routes.tomtom.com) benut deze gegevens. Deze routeplanner is handig om even te checken hoe lang u erover zult doen om uw bestemming te bereiken. Helaas zijn deze systemen nog niet onfeilbaar, dus u kunt er beter niet volledig op vertrouwen. Bij onze test werd een wegomlegging over het hoofd gezien en niet in de routeplanning meegenomen. Ons printje van de route werd in één klap onbruikbaar en we moesten alsnog het stratenboek erbij pakken. Een kaart of navigatiesysteem blijft echt nodig als u op weg gaat. Toch spreekt ons de verkeersinformatie bijzonder aan, een routeplanner zoals bijvoorbeeld Google Maps heeft deze optie niet en is daarom veel beperkter.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gratis

  • Nederlandstalig

  • verkeersinformatie

  • nauwkeurige reistijdberekening

  • niet altijd foutloos

Het gebruik van – historische en actuele – verkeersinformatie bij het plannen van routes is uiterst zinvol: het verbetert de kwaliteit van de reistijdberekening en geeft een veel beter inzicht in de verkeerssituatie van het moment. Helaas zijn deze systemen nog niet perfect, dus een stratenboek in de achterbak blijft een noodzaak. Of een Tomtom Live of Tomtom HD Traffic in de auto natuurlijk, dan heeft u het allemaal bij elkaar en kan er niks fout gaan.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten