abonneren

MobileNavigator iPhone

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Tot voor kort ontbrak het nog aan een echt navigatiepakket op de iPhone. Apple stond dit soort pakketten gewoonweg niet toe. Onder firmware 3.0 zijn de regels veranderd en Navigon is er als eerste bij.


Op de WWDC-presentatie van Apple verkondigde TomTom vol trots met een navigatiepakket voor de iPhone te komen. Toch is het niet TomTom, maar concurrent Navigon die de primeur binnensleept: Navigon MobileNavigator is het eerste volwaarde navigatiepakket voor de iPhone. Maar werkt het ook net zo prettig als een los navigatiesysteem?

Wie de volledige versie van MobileNavigator wil installeren, moet beschikken over een flinke portie geduld – en bij voorkeur een iPhone met 16 of 32 GB geheugen. De download weegt 1,7 GB en het installeren neemt bijna een uur in beslag. Daarna prijkt er een MobileNavigator-icoontje op het Springboard. Na een verplichte waarschuwing over het gebruik van een navigatiesysteem in de auto (die overigens niet uit te schakelen is) belanden we in het hoofdmenu, dat bestaat uit vier actieknoppen (Adres invoeren, POI zoeken, Naar huis en Kaart weergeven) en vier menuknoppen (Hoofdmenu, Favorieten, Laatste bestemming en Contacten). Hiermee is in een notendop al duidelijk wat MobileNavigator kan – en niet kan. Om met het eerste te beginnen: wie ergens heen wil navigeren, heeft mogelijkheden te over. Het is het mogelijk een adres of point-of-interest in te voeren en de integratie met het adresboek van de iPhone is prettig. Wie vaak naar dezelfde bestemming reist, kan dit makkelijk in de Favorietenlijst opslaan.

Is er nog geen gps-ontvangst, dan start MobileNavigator in demomodus, waarbij de route al wordt getoond. Helaas is niet goed te zien of u in demomodus zit of dat u daadwerkelijk rijdt. Het was handiger geweest als Navigon hiervoor een ander kleurenschema had gekozen. Het navigatiescherm is overzichtelijk en ziet er strakker uit dan dat van TomTom. Poi's worden duidelijk op de kaart aangegeven en er zijn veel categorieën beschikbaar, maar we vinden nergens een mogelijkheid aan te geven welke poi's weergegeven moeten worden. Drie categorieën zijn als snelkoppeling instelbaar. De rijbaanassistent is beter uitgevoerd dan die van TomTom, met realistische verkeersborden en duidelijke routepijlen.

Het berekenen van een route gaat vlot, ook als we van de route afwijken. De spraakaanwijzingen zijn duidelijk, al worden ze op de iPhone 3GS vlotter weergegeven dan op de (langzamere) iPhone 3G. Het is mogelijk muziek te beluisteren tijdens het navigeren. MobileNavigator dimt echter de muziek niet bij aanwijzingen, waardoor we dit niet aanraden. Wel is het mogelijk telefoongesprekken te voeren; het navigatiepakket stopt dan tijdelijk wel tot het gesprek voorbij is.

MobileNavigator biedt maar weinig aanvullende functionaliteit. Het is mogelijk de applicatie in portret- en landschapmodus te gebruiken, er zit een dag- en nachtmodus in, de applicatie kan overweg met tolwegen, veerponten en verschillende berekeningsmethoden en het is mogelijk een waarschuwing te geven bij het overschrijden van de maximumsnelheid. Helaas is het waarschuwingsgeluid niet aan te passen; de standaardboodschap is te zacht en irriteert al snel. We missen vooral de mogelijkheid van tevoren een route te plannen, wat ons betreft een essentiële functie van een navigatiepakket. Een route met meerdere waypoints kan alleen uitgestippeld worden als u al rijdt. Ook bevat MobileNavigator geen flitspalen en file-informatie en kunnen we geen poi's toevoegen, verwijderen of aanpassen. Het laatste minpunt is de summiere route-informatie tijdens het rijden: u zult een keuze moeten maken uit de aankomsttijd, de resterende tijd of uw snelheid.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • overzichtelijke interface
  • navigeren naar contactpersoon
  • geen routeplanning vooraf
  • summiere route-informatie
  • geen flitspalen of file-info
Navigon MobileNavigator laat vooral gemengde gevoelens achter. Er valt wel degelijk mee te navigeren, maar we missen een aantal zaken die het reizen met een los navigatiesysteem zo prettig maakt. We wachten dan ook liever op concurrerende pakketten, zoals Sygic Mobile Maps of TomTom.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatie

Tags: