abonneren

Digitale Vaaratlas 2008

Bootbezitters konden tot nu toe de papieren Vaaratlas of de waterkaarten van ANWB kopen. De Digitale Vaaratlas 2008 belooft hetzelfde, maar dan geïnstalleerd op de TomTom: een handig oriëntatiehulpmiddel, al zullen echte schippers u niet echt serieus nemen.

Eigenlijk bevat de vaaratlas helemaal geen kaarten, maar een flinke collectie nuttige plaatsen (POI's) die op de kaart worden getoond, zoals boeien, havens en sluizen. Bij de Digitale Vaaratlas krijgt u bovendien de tekstbestanden van het Binnenvaartpolitiereglement, informatie over voorzieningen in jachthavens en openingstijden van bruggen en sluizen. Helaas kunt u met de Digitale Vaaratlas niet navigeren zoals u op de weg met de TomTom gewend bent. De kaarten van de TomTom zijn nu eenmaal afgestemd op vervoer over land en daar verandert een collectie POI's niets aan. Bij het plannen van een route zou u eventueel een wandelroute kunnen kiezen, in de hoop dat langs elke waterweg wel een wandelpad loopt. Maar op open water bent u aangewezen op de overzichtskaart, waarbij u uw actuele positie op de kaart volgt. U moet zelf bepalen in welke richting u moet varen om uw bestemming te bereiken. Komt u daarbij een brug of sluis tegen, dan kunt u door het aantikken van de kaart meteen de maximale hoogte, diepte een breedte zien. In de documentlezer van de TomTom (niet op alle modellen aanwezig) kunt u het tekstbestand met openingstijden en voorzieningen raadplegen. Het wisselen tussen kaart en documentlezer is omslachtig, maar dat is niet zozeer de makers van de Digitale Vaaratlas te verwijten; de TomTom heeft nu eenmaal deze beperkingen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • dekking voor heel Nederland
  • grote hoeveelheid POI's
  • niet voor professionele watersporters
  • navigeren over het water niet mogelijk
De Digitale Vaaratlas is vooral geschikt voor mensen die af en toe op de kaart willen zien waar ze zich bevinden en welke obstakels en voorzieningen ze kunnen verwachten, niet om van A naar B te navigeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Navigatie

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord