abonneren

Apple haalt indoor-gps in huis

Apple heeft WifiSlam overgenomen, een bedrijf dat gps binnen gebouwen aanbiedt. De hardwarefabrikant heeft 20 miljoen dollar neergelegd voor dit twee jaar oude bedrijf.

Smartphones en tablets kunnen hun gebruikers niet alleen buitenshuis volgen, maar ook gemakkelijk binnenshuis via slimme apps die gebruikmaken van wifi-signalen die tegenwoordig overal aanwezig zijn. Apple heeft zijn zinnen gezet op de verdere verbetering van zijn kaartentechnologie voor iOS. Dit wil het bedrijf zowel buiten als binnen grote gebouwencomplexen aanbieden. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd diverse overnames gepleegd om de kennis hiervoor in huis te halen, met name de bedrijven C3 Technologies en Poly9. Het hoopt daarmee de strijd aan te kunnen met Google.

Apple heeft de overname van WifiSlam bevestigd, maar doet verder geen mededelingen over wat precies de plannen zijn met deze overname. Deze twee jaar oude startup heeft met behulp van wifi-signalen methodes ontwikkeld voor mobiele apps om de locatie van een smartphonegebruiker te bepalen binnen een gebouw. Deze technologie is aangeboden aan applicatieontwikkelaars voor het in kaart brengen van gebouwen. De techniek brengt niet alleen de Big Brother-achtige toestanden een stuk dichterbij, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor bedrijven als de detailhandel en sociale netwerken. WifiSlam heeft slechts een handjevol werknemers. Een van de mede-oprichters is Joseph Huang, die ooit bij Google heeft gewerkt als softwareontwikkelaar.

Het in kaart brengen van indoor-locaties is momenteel 'hot'. Met indoor-gps gaat Apple Google achterna. De zoekmachinegigant biedt op bepaalde plaatsen al indoor-gps aan, onder andere op luchthavens, bij winkelcentra en sportcomplexen. Deze service van Google stelt ontwikkelaars in staat om aan klanten bijvoorbeeld de binnenkant van een hotel te laten zien voordat een zakelijke overnachting of vakantie wordt geboekt, meldt TechCrunch.

WifiSlam is gefinancierd door een handjevol investeerders. Pikant detail is dat zich onder deze investeerders Don Dodge bevindt. Deze is bij de grote concurrent Google werkzaam.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Navigatie

Tags: Google Maps

Laatste reactie