abonneren

Alle ov-informatie beschikbaar bij Google Maps

Alle Nederlandse openbaar vervoersinformatie vanaf vandaag beschikbaar voor Google Maps. Reizigers kunnen de routes en dienstregelingen van alle ov-aanbieders opzoeken via Google Maps. Alleen de realtime-informatie ontbreekt nog.

De data wordt geleverd door 9292OV, dat als tussenstation voor de gegevens functioneert. Google en 9292OV melden de beschikbaarheid van de extra reisinformatie vandaag in een persbericht.

Met Google Maps was het al mogelijk om reizen via het openbaar vervoer te plannen, maar deze informatie was alleen tot in beperkte mate beschikbaar. Voorheen hadden Google en de ov-informatiedienst 9292OV alleen een deal gesloten voor reisinformatie van de NS, Connexxion en het Amsterdamse GVB.

Van vrijwel alle aanbieders moet nu de dienstregeling via Google Maps zijn te raadplegen. Maar donderdagochtend leek deze nog niet helemaal te zijn verwerkt, meldt Nu.nl.

Sterke groei mobiele gebruikers
Volgens Google Benelux is het plannen van reizen via de mobiele telefoon sterk aan het groeien. De zoekmachinereus denkt met deze nieuwe gegevens zowel de Nederlandse reiziger aan te trekken als de buitenlandse toerist. Dat is niet alleen interessant voor Google, maar ook voor de betrokken openbaar vervoersbedrijven. Het grote voordeel is dat de toerist al gewend is om via Google te werken. Zo hoeft deze niet de nieuwe gebruikersinterface te leren van de 9292-website.

(Nog) geen realtime-informatie
De enige wens die nog overblijft voor de Google Maps reisplanner is de realtime reisinformatie. Dat is niet onbelangrijk tijdens wisselvallige weersomstandigheden, zoals deze week het geval is. Webwereld meldt dat de ov-gegevens van Google nog niet worden aangevuld met actuele dienstregelingen die afwijken van de reguliere door storingen. Deze staat mogelijk nog wel op het wensenlijstje van 9292OV.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Navigatie

Tags: smartphones, Google Maps, 9292ov