Google moet doen wat ik zeg

De Google zoekmachine voert niet altijd letterlijk uit wat je wilt. Meestal loopt dat goed af. Zo kun je per ongeluk ‘pesonal computer magazine’ typen in plaats van ‘personal computer magazine’. Op zulke momenten is Google behulpzaam. De zoekmachine neemt aan dat je Personal Computer Magazine bedoelt en voert die zoekactie onmiddellijk uit. Mocht je toch naar de foute term willen zoeken, dan staat er in kleine letters: Zoek in plaats daarvan naar pesonal computer magazine.

Minder vooruitziend is Google bij de zoektocht naar je achterneef Steven Jobs uit Detroit. Hoe zou het met hem zijn? Je tikt: Steven Jobs. De spellingscontrole van je computer zet direct een rood lijntje onder de voornaam, maar wijzigt de voornaam Steven niet in Steve. Google doet dat wel onmiddellijk. De zoekmachine denkt dat je een rijk familielid had: Steve Jobs komt in beeld.

Wat moet je nu doen? Tot voor kort kon je met het +-teken zorgen dat Google beter luistert: de zoekmachine moet de frase dan letterlijk nemen. Hier gooit het nieuwe sociale netwerk Google+ echter roet in het eten. Mensen uit je vriendenkring komen als eerste bovenaan te staan. Voorlopig doet Google dat alleen in de Verenigde Staten, maar in de zomer van 2012 krijgt ook Nederland te maken met Search plus Your World, waardoor de voorkeuren van je vrienden op de resultatenpagina terecht kunnen komen.Overigens kom je er weer vanaf door rechtsbovenin op de aardbol te klikken: dan doet Google+ niet meer mee. 

Maar ook na de eventuele uitschakeling van Google+ gaat het nog steeds niet goed. Wat blijkt? Google heeft het +-teken, geliefd bij de kenners, eind 2011 stilletjes afgeschaft. Het teken moet straks een rol gaan spelen bij de eigen diensten van Google+, vandaar. Geen probleem, met aanhalingstekens omzeil je alsnog Googles ingebouwde logica. Daarmee regel je dat je letterlijk kunt zoeken naar twee of meer woorden en dat de volgorde precies zo is zoals je wilt - toch? Helaas niet. Weer bemoeit Google zich met je achterneef. De plaatsnaam er dan maar bij? Dat biedt evenmin soelaas. Kan Google niet letterlijk nemen wat je zegt? Sinds kort gelukkig wel. Na aanhoudende protesten van professionele zoekers heeft Google, diep verborgen in de instellingen, een nieuw commando bedacht om dit probleem op te lossen: Verbatim op www.google.com of Woord voor Woord op www.google.nl. Doe een zoekactie, klik op Meer opties en kies Woord voor woord.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten