Google haalt zoekterm ‘bittorrent’ van zwarte lijst

Zoekmachine Google geeft gebruikers weer suggesties als er gezocht wordt naar aan piraterij gerelateerde woorden als ‘torrent’ of naar downloadsite The Pirate Bay. Volgens nieuwssite Torrentfreak heeft deze beslissing een sterke stijging van de zoektermen tot gevolg.

Om piraterij op internet tegen te gaan heeft Google in de afgelopen jaren een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn zoekmachine. Eén daarvan was het plaatsen van een aantal aan piraterij gerelateerde zoektermen op een zwarte lijst. Dit hield in dat Google geen suggesties meer gaf als gebruikers woorden als ‘The Pirate Bay’ of ‘torrent’ intoetsten in de zoekmachine.

Inmiddels heeft Google deze aanpassingen dus weer ongedaan gemaakt, zonder uit te leggen waarom. De volledige lijst met aan piraterij gerelateerde zoektermen blijft ook geheim, maar volgens Torrentfreak waren termen als ‘BitTorrent’ en ‘uTorrent’ ook verbannen.

Beide woorden zijn echter handelsmerken van het Amerikaanse bedrijf BitTorrent Inc., ontwikkelaar van de zogenaamde peer-to-peer techniek die ook bij het downloaden van torrents wordt gebruikt. BitTorrent probeerde volgens Torrentfreak echter al maanden lang aan Google duidelijk te maken dat torrents in basis niet gelijk staan aan piraterij. Met succes, zo blijkt nu, want Google heeft onder andere de handelsmerken van BitTorrent van zijn zwarte lijst gehaald.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Naslagwerken

Tags: piraterij, Torrents, Bittorrent