abonneren

Google breekt belofte door proef met grote advertenties

Ondanks de hoeveelheid diensten die Google aanbiedt, komt het gros van de inkomsten van de zoekmachinegigant voort uit advertenties. Het bedrijf is gestart met een proef waarbij Google-gebruikers enorme advertentiebalken boven hun zoekresultaten te zien krijgen. Hiermee verbreekt Google een acht jaar oude belofte.

De grote ‘banners’ werden voor het eerst gespot door Twitter-gebruiker @SynrgyHQ. Bij het Googelen naar de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij South West Airlines viel hem ineens een groot reclameblok op bovenaan de pagina. In de foto stonden een aantal links naar de officiële website van South West Airlines.

Google is een proef gestart met een kleine dertig adverteerders uit de Verenigde Staten. Nederlandse webgebruikers hoeven niet bang te zijn om overspoeld te worden door de grote advertenties: de proef beperkt zich tot Amerika. Andere bedrijven die adverteren op Google.com zijn vliegmaatschappij Virgin en supermarktketen Crate & Barrel.

Nu is het plaatsen van banners op zoekmachinesites niet heel bijzonder, ware het niet dat Google in 2005 nog beloofde om nooit de zogenaamde banners op zijn site te plaatsen. Google startte vervolgens met tekstadvertenties naast de reguliere zoekresultaten, maar lijkt nu terug te komen op de eerdere belofte.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Naslagwerken

Tags: advertenties