abonneren

Fransen willen Wikipedia-artikel over geheime legerbasis offline

De Franse inlichtingendienst probeert een Wikipedia-redacteur te dwingen om informatie over een Franse militaire basis te verwijderen.

Wat hebben een Franse militaire basis en Barbara Streisand gemeenschappelijk? Censuur kan werken of mislukken. In de meeste gevallen mislukt het. Dat ontdekte de Franse regering vandaag.

Wikimedia France verstuurde zaterdagochtend een persbericht waarin staat dat het Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI) in maart contact opnam met de Wikimedia Foundation. Het Franse inlichtingenbureau claimde dat een Wikipedia-artikel in strijd was met de wetten over vertrouwelijke, militaire informatie en vroeg daarom om het artikel offline te halen. Het artikel gaat over Pierre-sur-High, een basis op zo’n 110 km van Lyon.

Wikimedia Foundation heeft het verzoek van het DCRI om het artikel te verwijderen geweigerd. Er zouden niet voldoende bewijzen zijn dat het artikel daadwerkelijk vertrouwelijke informatie bevat. Het aanzoek bevestigt volgens de Wikimedia Foundation enkel dat het DCRI liever niet heeft dat de militaire basis in de schijnwerpers staat.

De Wikimedia Foundation ontvangt dagelijks honderden verzoeken om informatie op de Wikipedia-pagina’s aan te passen of te verwijderen maar vond dit verzoek opvallend. “Zonder verdere inlichtingen kunnen we niet begrijpen waarom het DCRI vindt dat we vertrouwelijke informatie hebben gepubliceerd”, zegt Michelle Paulson, juridisch adviseur van de Wikimedia Foundation.

Het DCRI zou na het weigeren van het verzoek een lokale Wikipedia-auteur gevraagd hebben om de informatie te verwijderen en dreigde met vervolging. Het artikel staat inmiddels nog altijd online en volgens Wikiscan kreeg de pagina zaterdag al meer dan 47.000 pageviews. In plaats van minder aandacht krijgt het artikel dus alleen maar meer lezers.

Via: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Naslagwerken

Tags: Wikipedia