abonneren

VX1940w

Voor veel thuisgebruikers is een 22-inch monitor inmiddels een must. Dat komt niet zozeer door de grootte, maar door de resolutie van 1680x1050 waardoor er geen verticale ruimte verloren gaat ten opzichte van een traditionele 19-inch-monitor. Een tussenoplossing is er nu ook met de VX1940w van Viewsonic.

19-inch breedbeeldmonitoren kosten een stuk minder dan 22-inch breedbeeldmonitoren, maar hebben als nadeel dat ze met hun vaste resolutie van 1440x900 veel minder pixels weten weer te geven. Viewsonic heeft het 19-inch paneel van de VX1940w voorzien van een 1680x1050-resolutie, waardoor er evenveel op het scherm kan worden weergeven als bij een 22-inch model.

Een dergelijke resolutie op een 19-inch breedbeeldscherm is natuurlijk geen oplossing als u de tekst op een 22-inch scherm al te klein vindt. Maar wilt u haarscherpe graphics in een kleine verpakking dan kunt u niet om deze monitor heen. Qua specificaties lijkt de VX1940w als twee druppels water op de VX2240w, al is het dynamische contrast wat lager: 3000:1 in plaats van 4000:1. Net als de meeste andere monitoren van Viewsonic valt er weinig aan te merken op de bouw van de monitor. Het scherm heeft een dunne, zwarte rand met zilveren accenten en kleine, onopvallende bedieningstoetsen.

Naast de hoge resolutie is er nog een ander punt waarop de monitor goed scoort bij gamers: de responstijd is met 2 ms heerlijk laag en het 3000:1 dynamische contrast zorgt voor donkere zwarttinten waardoor de beelden van het scherm knallen. Voor normaal gebruik raden we u aan het dynamische contrast uit te schakelen, want de constante verandering in backlightintensiteit leidt op den duur behoorlijk af. Zonder dynamisch contrast haalt de monitor een waarde van 1000:1, wat nog steeds respectabel is. De VX1940w is uitgerust met een vga- en dvi-aansluiting; deze laatste kan overweg met hdcp zodat de monitor ook gebruikt kan worden voor het weergeven van high definition-beelden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede bouwkwaliteit
  • HDCP
  • Instelbare responstijd
  • Monitor kan alleen kantelen (tilt)
  • Matige kijkhoek
  • Matige kleurechtheid
De Viewsonic VX1940w heeft een flink lagere prijs dan zijn 22-inch-broer en biedt features en prestaties die beter zijn dan de 22-inch-monitoren in deze prijsklasse. De monitor ziet er stijlvol uit en de hoge resolutie zal vooral gamers en filmfanaten erg blij maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: