abonneren

VLED221wm

Viewsonic's nieuwe monitor gebruikt een standaard tn-paneel, maar combineert dit met een led-backlight. Dit geeft een veel breder kleurengamma dan bij normale monitoren. Oftewel, rood wordt roder, groen wordt groener en blauw wordt blauwer dan u gewend bent.

Onze tests wijzen inderdaad uit dat de VLED221wm een enorm breed kleurengamma heeft: het zit veel dichter tegen Adobe RGB aan dan de standaard sRGB, wat betekent dat fotografen hun foto's nu kunnen bekijken zoals de camera bedoeld had. Net als bij alle andere monitoren met een breder gamma geldt ook hier hetzelfde minpunt: wie de monitor zonder het juiste kleurenprofiel gebruikt, kijkt tegen een afschuwelijk beeld met oververzadigde kleuren aan. Als u van plan bent deze monitor aan te schaffen en te gebruiken met kleurkritische software, dan is hardwarematige calibratie een must.

Ondanks het aangepaste backlight lijdt de VLED221wm nog steeds aan de gebruikelijke tn-kwaaltjes. Grafische vormgevers die lyrisch zijn over het brede kleurengamma zullen minder enthousiast zijn over de matige kijkhoek en onvoorspelbare kleurenrespons.

Viewsonic claimt dat het led-backlight het stroomverbruik terugdringt, maar uit de eigen specificaties blijkt dat de monitor 36 watt verbruikt. Dat is slechts 2 watt minder dan de eigen VX2262wm, die een flink stuk helderder is.

Kijken we even niet naar de nieuwe backlight, dan is de VLED221wm een vrij eenvoudige monitor met een hoogwaardige bouwkwaliteit, dunne bezel en hoogglans afwerking. Ook zijn de gebruikelijke Viewsonic-extra's aanwezig, zoals de uiterst hoge contrastwaarde van 12.000:1, de ingebouwde stereospeakers, twee inputs en kabelmanagement.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • breed kleurengamma
  • twee inputs
  • stereospeakers
  • tn-paneel
De VLED221wm is een vreemde eend in de bijt: de monitor kwalificeert zich niet als hoogwaardig scherm voor grafische vormgevers, een ideaal home entertainmentscherm is het ook niet. Maar wie zijn foto's wil zien schitteren en sprankelen haalt een monitor met breed kleurengamma tegen een betaalbare prijs in huis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags:

Laatste reactie