4K-monitor kopen: Hier moet je op letten

4k-monitor kopen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. BenQ, Ilyama en HP

BenQ PD3200U

4k-monitor kopen

Met de PD3200U richt BenQ zich met name op professionele gebruikers, zoals tekenaars en designers. Het Taiwanese merk heeft dan ook diverse tools toegevoegd om het beeld softwarematig te optimaliseren. Zo kun je in de darkroom-modus de helderheid en het contrast automatisch aanpassen. Verder zorgt de cad/cam-modus ervoor dat lijnen in technische illustraties nadrukkelijker te zien zijn.

In de behuizing is een kvm-switch ingebouwd, zodat je twee pc’s op de monitor kunt bedienen zonder van toetsenbord en muis te wisselen. BenQ claimt een honderd procent dekking van het sRGB-kleurenprofiel, zodat er een natuurgetrouwe kleurweergave mogelijk is. Ook aan een comfortabele werkhouding is gedacht, want de monitor is vijftien centimeter in hoogte verstelbaar. Verder kun je het scherm kantelen en draaien, waarbij de oriëntatiesensor het beeld automatisch voor je aanpast.

Het schermdiagonaal is met 32 inch behoorlijk fors, dus voor alledaags gebruik ligt dit product niet erg voor de hand. Voor ips-begrippen heeft de PD3200U een snelle reactietijd van vier milliseconden. De technische waarden laten verder geen opvallende zaken zien. De horizontale en verticale kijkhoek bedragen allebei 178 graden, terwijl de helderheid een waarde van 350 cd/m² heeft. Het contrast meet verder 1000:1.

Om ultra-hd-beelden op zestig frames per seconde te bekijken, heb je keuze tussen de aansluitingen hdmi 2.0 en tweemaal displayport 1.2. Verder heeft deze monitor een usb-hub met vier usb3.0-poorten en een sd-kaartlezer. Ten slotte zijn er twee compacte speakers met vijf watt aan uitgangsvermogen ingebouwd.

Prijs: 899 euro

Ilyama ProLite TH8667MIS-B1AG

4k-monitor kopen

Sommige bedrijven en scholen wensen voor promotiedoeleinden een enorme 4K-monitor. De TH8667MIS-B1AG uit de ProLite-reeks van Ilyama voorziet in deze behoefte, mits er een budget van ruim vijfduizend euro beschikbaar is.

Het ips-paneel met led-achtergrondverlichting heeft een schermdiagonaal van maar liefst 85,6 inch, waardoor de pixeldichtheid met 51 pixels per inch nogal laag uitvalt. Deze monitor is dan ook hoofdzakelijk bedoeld om op relatief grote afstand bijvoorbeeld reclameboodschappen uit te zenden.

Om te voorkomen dat je voor de bediening een toetsenbord en muis nodig hebt, bevat deze monitor een aanraakscherm met ondersteuning van twintig gelijktijdige touchpunten. Wanneer dit aanraakscherm is geactiveerd, gaat dat overigens wel ten koste van de helderheid. Die bedraagt dan namelijk 330 cd/m². Onder normale omstandigheden is er een helderheid haalbaar van 375 cd/m², waardoor de TH8667MIS-B1AG uitstekend geschikt is voor sterk verlichte omgevingen.

Vergeleken met de meeste andere ips-panelen is er een respectabel contrast aanwezig van 1200:1. Beide kijkhoeken zijn met 178 graden prima en dat is voor zo’n groot scherm natuurlijk geen overbodige luxe. Voor wat betreft de ingangen heb je keuze tussen tweemaal vga, tweemaal hdmi 1.3, eenmaal hdmi 2.0 en eenmaal displayport. Voor de overdracht van ultra hd-beelden op zestig frames per seconde is alleen de hdmi2.0-poort beschikbaar.

Leuk is dat je deze monitor ook zonder pc kunt gebruiken, namelijk als digitaal whiteboard. Voor de geluidsweergave doe je eventueel een beroep op de interne speakers. Houd er rekening mee dat Ilyama geen voet meelevert, dus ophangen aan een muur is noodzakelijk.

Prijs: 5299 euro

HP ENVY 27s

4k-monitor kopen

De HP Envy 27s heeft een minimalistisch design met een stijlvolle rechthoek als voet. Het 27inch-scherm leunt op een dunne buis van aluminium, waardoor het product een modieuze uitstraling heeft. Het ontwerp is nagenoeg statisch, waarbij je het scherm alleen wat kunt kantelen.

Als schermtechniek heeft HP gekozen voor ips met een led-lamp als achtergrondverlichting. Voor gamers lijkt dit product met een reactietijd van 5,4 milliseconden iets minder geschikt, hoewel de fabrikant wel ondersteuning biedt aan FreeSync-videokaarten van AMD.

De overige specificaties zijn erg netjes. Zo ligt het opgegeven contrastratio van 1300:1 hoger dan die van veel vergelijkbare 4K-monitoren in deze prijsklasse. Verder is de helderheid van 350 cd/m² prima geschikt voor weergave overdags. Vergeleken met veel andere monitorfabrikanten is HP iets voorzichtiger met de beloofde dekking van het sRGB-kleurenprofiel. Die bedraagt volgens het Amerikaanse merk namelijk 99 procent.

Net als nagenoeg alle overige monitoren met een ips-paneel is zowel de horizontale als verticale kijkhoek 178 graden. Via hdmi 1.4, hdmi 2.0 of displayport 1.2 laat de ENVY 27s zich met een computer verbinden. HP heeft het scherm ontspiegeld, zodat je de kamer niet per se hoeft te verduisteren om erop te werken.

Prijs: 529 euro

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Monitoren

Tags: lg, philips, monitor, 4k, hp, aoc, benq, ilyama