abonneren

T2250MTS

Met Windows 7 heeft Microsoft de touchmarkt geopend. Het nieuwe besturingssysteem kan er veel beter mee omgaan en kan tevens overweg met nieuwe foefjes als multi touch. IIyama zet met de T2250MTS een touchmonitor in de markt die dit alles brengt voor een redelijke prijs.

Het is een fluitje van een cent om de 22” touchmonitor aan de praat te krijgen in Windows 7. Allereerst sluiten we het netsnoer een de meegeleverde dvi-kabel aan. IIyama levert ook een vga-kabel mee, maar deze raden we niet aan bij een full-hd monitor: het zou het mooie, kleurrijke plaatje van deze monitor behoorlijk verpesten. De derde kabel die we aansluiten is de usb-kabel voor de touch functionaliteit. Na het insteken van de usb-kabel kunnen we meteen aan de slag. Het is niet nodig het scherm te kalibreren.

Camera’s


De T2250MTS werkt op basis van infrarood. In de rand van de T2250MTS zit een serie infrarood ledjes en minicamera’s. Door vanuit verschillende hoeken te ‘meten’ is de locatie van de vinger of de pen heel precies te bepalen.

Een groot voordeel van het optische systeem, is dat de beeldkwaliteit erg goed blijft. Bij drukgevoelige of elektrostatische panelen, valt op dat de beeldkwaliteit doorgaans minder is. Kleuren zijn wat fletser en het contrast valt vaak wat tegen. Niet bij deze IIyama. De kleuren zijn goed levendig en het contrast is prima in orde. Het enige kritiekpunt is wellicht het licht glanzende en reflecterende paneel. We hebben schermen gezien die veel meer glanzen. Heel vervelend vinden we dit glanzende laagje niet.

Als we aan de slag gaan met de T2250MTS, merken we dat we prima zonder toetsenbord en muis kunnen werken. Wel merken we dat het paneel iets te diep ligt om comfortabel met de vingers in de hoekjes van het scherm te werken. Zo gaat het sluiten van een gemaximaliseerd scherm wat lastig en zit de start-knop van Windows ook op een vervelende plek. Om dat te ondervangen, levert IIyama ook een pennetje mee. Echter, wij zijn van mening dat een pennetje een zwaktebod is. Pennetjes raak je altijd kwijt en ze werken gewoonweg minder prettig dan een vinger. Bovendien vallen de multi touch-mogelijkheden weg.

Contrast


En dat Microsoft het daar mee een is, is goed te merken aan de interface van bijvoorbeeld Windows Media Center. We kunnen zonder pen heerlijk door het de menu’s en albumart glijden. En bij dit soort programma’s merken we hoe goed de IIyama technisch in elkaar steekt. Het werkt formidabel.

Helaas werkt niet alle software even snel en comfortabel. Zo is het invoeren van een webadres met het on screen toetsenbord niet echt prettig. Bovendien zal in veel gevallen het scherm te ver weg staan voor een comfortabele bediening. Om maar niet te spreken over de vette strepen na een uurtje werken!

En daar leggen we de vinger op een zeer pijnlijke plek: hoe goed het touch screen van IIyama ook werkt: wat is het nut ervan? We kunnen ons niet voorstellen dat een gewone consument de touch functionaliteit echt veel gaat gebruiken. Het is grappig, maar echt handig is het doorgaans niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Touch werkt goed
  • Gemakkelijke installatie
  • Goede beeldkwaliteit
  • Zeer beperkt nut
  • Scherm ligt iets te diep voor bediening met vingers
Het klinkt zo ontzettend leuk: programma’s bedienen door aanraking. En het is ook leuk, maar echt praktisch is het simpelweg niet. Tekst invoeren gaat sneller en handiger met een toetsenbord en gamen gaat al helemaal niet. Is de IIyama dan een slecht product? Nee, in tegendeel: de T2250MTS is een bijzonder goed touch screen. Technisch klopt het allemaal. Maar bedenk heel goed hoe u het scherm gaat inzetten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags:

Laatste reactie