Syncmaster 245B

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
Samsung's besluit om een TN-paneel in de 245B te gebruiken heeft tot gevolg dat Samsung alle voordelen van een groot paneel kan bieden voor een prijs die stukken lager ligt dan de concurrentie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Minpunten

De stap van 22 naar 24 inch brengt méér dan alleen een groter schermoppervlak met zich mee. Zo is de resolutie ook een sprong omhoog gegaan: van 1680 x 1050 naar 1920 x 1200. Dit is zeker niet triviaal, want de hogere resolutie maakt het bekijken van high definition beeldbestanden op 1080p mogelijk zonder downscaling.

De hogere resolutie is ook een zegen voor gebruikers van spreadsheetprogramma's of wie meerdere documenten open wil laten staan. Hardcore gamers kunnen hun grafische kaarten tot het uiterste dwingen en zullen zich in ieder geval niet beperkt voelen door de responstijd, die met 5 milliseconden relatief snel genoemd mag worden.

Hoewel het gebruikte TN-paneel relatief goedkoop is, weet Samsung er een erg goede kleurweergave uit te krijgen. Het gamma is breed en levendig en de grijswaardenweergave prima; we hoeven slechts minimale aanpassingen te maken met onze calibratieapparatuur. Zelfs op een ongecalibreerd systeem kunt u dus een goede kleurweergave verwachten. Ook is het aantal kleuren dat u kunt weergeven groter dan bij veel concurrerende producten.

Toch hebben TN-panelen een duidelijk zwaktepunt, namelijk de kijkhoek. Dit zien we ook bij dit scherm: vooral in de verticale richting laat de 245B ons al snel in de steek.

De behuizing zit prima in elkaar en zal niet snel uit de toon vallen. Het scherm is met matzwarte verf afgewerkt en kent tilt en swivel. De hoogte valt in ruime mate aan te passen, maar Samsung heeft geen voorzieningen getroffen om de kabels netjes bij elkaar te houden. Als aansluitingen zien we een vga-poort, een dvi-connector met ondersteuning voor hdcp en een connector voor een optioneel setje speakers.

Samsung's Magicolor-techniek voor het verbeteren van de kleurweergave en de Magicbright voor het aanpassen van de helderheid maken het makkelijk om te schakelen tussen gebruik voor werk en voor privé-aangelegenheden. Daardoor begeeft de Syncmaster 245B zich qua gebruikersvriendelijkheid op het vlak van de duurdere monitoren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • Accurate kleurweergave
 • Wijd kleurgamma
 • Hoogte verstelbaar
 • Gunstig geprijsd
 • Geen usb-poorten
 • Matige verticale kijkhoek
 • Geen kabelmanagement
De Samsung Syncmaster 245B is door het gebruik van een TN-paneel stukken goedkoper dan de concurrentie, zonder dat de kwaliteit er al te veel onder lijdt. Een aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: