Review: Smappee Smart Energy Monitor

Smappee is een slimme energiemonitor die je in je meterkast installeert. Het apparaatje meet, analyseert en bewaart daarna voortdurend het gedrag van alle elektrische apparatuur in huis. De gegevens lees je draadloos uit via fraaie, erg visuele apps voor Android en iOS.

Gebruiksaanwijzingen Smappee-monitor

De smappee-monitor moet je vlak bij de zekeringkast installeren. Je hebt daar in de buurt dus wel een stopcontact nodig. De monitor zelf is vrij compact. Hij meet 16 x 10 x 3,5 cm en weegt 300 gram. Het is stof- en waterdicht volgens de ip (immersion protection) 20-standaard. Er zijn drie mogelijke aansluitmethode. Enkelfasig zonder zonnepanelen; enkelfasig met zonnepanelen en ten slotte driefasig zonder zonnepanelen. Het hangt van je zekeringkast af voor welke aansluiting je moet kiezen. De handleiding legt dit echter duidelijk uit. Wij hebben de driefasige aansluiting gekozen. Om de monitor aan te sluiten moet je wel eerst de stroom uitschakelen. Vervolgens dien je een of meerdere stroomklemmen op de juiste kabels vast te klikken. Kennis van elektriciteit is daarbij niet nodig, zolang je maar duidelijk de handleiding volgt en de juiste kleur van kabel(s) kiest. Dit wordt in de handleiding niet alleen in tekst, maar ook met duidelijke tekeningen uitgelegd. De stroomklemkabel(s) sluit je vervolgens aan op ingang 1, (2 en 3) van de Smappee-monitor. Daarna kun je de stroom weer inschakelen en het netsnoer van de monitor in het stopcontact stoppen. Het interne led zal dan blauw oplichten en beginnen te knipperen. Dat betekent dat je kunt beginnen met de wifi-configuratie.

Lees ook: REVIEW: Nest - een domme slimme thermostaat

 

Verbinden met wifi

Je kunt die wifi-configuratie eventueel uitvoeren vóórdat je de Smappee-monitor in je zekeringkast installeert. Dat kan handiger werken, omdat je dit dan in de buurt van je wifi-router kunt doen. Je moet in ieder geval eerst de Smappee-app downloaden. Die is beschikbaar voor Apple iOS 6 en hoger en Android 2.3 en hoger. Maak na het starten van de app eerst een account aan en log dan in. Stop vervolgens de stekker van de monitor in het stopcontact. Zodra de monitor blauw begint te knipperen, kies je in de app voor ‘Installeer’. Je kunt nu kiezen uit drie installatiemethodes: met wachtwoord, met wps (wifi protected setup) of met ‘chirp’, waarbij de monitor met je router wordt verbonden door middel van een geluidssignaal. Wij kiezen voor de wachtwoordmethode en slagen er snel in om de Smappee-monitor met onze router te verbinden. De led brandt constant groen bij een succesvolle verbinding.

Smappee weergeeft statistiken

Smappee monitort niet alleen je totale energieverbruik, maar probeert ook alle individuele elektrische apparaten via ‘toestel dna’, een soort elektronische fingerprinting, te identificeren en er afzonderlijke statistieken van bij te houden. Het spreekt vanzelf dat hiervoor tijd nodig is. Naar gelang de ingewikkeldheid en uitgebreidheid van je elektrische installatie kan het dagen of zelfs weken duren totdat je in de app op elk opgespoord apparaat een juiste naam kunt plakken. Want dat moet je uiteraard wel zelf doen: de app geeft aan elk apparaat een volgnummer en laat het aan jou over om er een gewenst label op te plakken. De app bevat hiervoor gelukkig enkele hulpmiddelen. Zo kun je een trainingsprocedure doorlopen waarbij je een apparaat identificeert door het enkele keren met tussenpauzes in- en uit te schakelen. Er is ook een ‘ping me’-functie die je tot vijf keer op de hoogte houdt wanneer een specifiek apparaat van status wijzigt. En de donkere ‘ballon’ met het ‘real-time’ stoomverbruik in het startscherm van de app krimpt en zet uit telkens een apparaat uit- of ingeschakeld wordt. Stel, je schakelde net je koffiezetapparaat in en boven de donkere ballon verscheen het ‘Zoek me 12’ label, dan is nummer 12 wellicht je koffiezetapparaat en kun je de naam in iets duidelijks wijzigen. In de gedetailleerde ‘dna-logs’ die Smappee van elk apparaat bijhoudt, kun als je wil nog dieper graven om op die manier ook soms lastig op te sporen sluimerverbruikers te traceren. Dat constante sluimerverbruik wordt getoond in een blauwe ballon. Krijg je dat op een week tijd met meer dan drie procent naar beneden, dan geeft de app je hiervoor een schouderklopje via een badge. De derde groene ballon toont de opbrengsten van de zonnepanelen, als je daarover beschikt.

Automatiseren

In de verpakking zit één programmeerbare plug waarvan je achteraf extra exemplaren kunt bestellen. Je kunt die individueel of in groep naar hartenlust programmeren, bijvoorbeeld met locatie gebaseerde activering: je opent bijvoorbeeld je voordeur en de lamp in de keuken springt automatisch aan. Of je schakelt je tv in en Smappee zet dan zelf even je surroundversterker voor je aan. Om dat allemaal goed te regelen, is soms wel wat experimenteren nodig. Dat is zeker het geval als je de koppeling wilt gebruiken tussen Smappee en de bekende internetautomatiseringsdienst IFTTT (“If This Then That”). Daarmee kun je heel krachtige macro’s creëren, genre ‘als de motor van mijn diepvries zes uur lang na elkaar niet meer aansloeg, is hij kapot en stuur ik een sms naar de reparateur’. Maar één foute regel kan ook heel onverwachte en zelfs ongewenste effecten hebben. Die mogelijkheid lijkt ons meer iets voor de erg gevorderden onder ons.

Conclusie

Je moet wat geduld hebben, maar als je de werking van Smappee onder de knie hebt, heb je een heel krachtig instrument op je smartphone of tablet om je energieverbruik niet alleen te controleren en gedeeltelijk te automatiseren, maar vooral te beheersen. En dat bespaart op termijn een hoop geld. Of dat echt tot twaalf procent is – zoals Smappee beweert – laten we in  het midden, maar wat ons betreft is dit een aanbevolen product.

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Slimme app

Helpt sluimerverbruik op te sporen

Minpunten

Grote leercurve

Prijs: €199 (exclusief accessoires)

Voor meer informatie: www.smappee.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten