Review: Philips Brilliance 288P6LJEB

In het vorige nummer van PCM hebben we een aantal 4K monitoren getest. Deze Philips was net te laat voor die test, maar worden we nu ook betoverd door rijke kleuren en de vele details, of verlangen we terug naar onze dubbele schermen?

Teleurstelling benodigde kabels

De specificaties van deze monitor zijn veelbelovend: een UHD-resolutie van 3840 x 2160, 28-inch schermdiagonaal, 1 ms reactietijd en nog veel meer details waaruit blijkt dat we omver geblazen gaan worden door het beeld. Des te groter was de teleurstelling toen de doos open ging. Philips levert bij deze monitor standaard een vga- en dvi-kabel mee, maar dus niet de benodigde kabels voor 4K-weergave; daar is namelijk een DisplayPort-kabel voor nodig. Het komt erop neer dat je terug naar de winkel moet om zo’n kabel aan te schaffen. een Display Port-kabel aan te schaffen om het optimale beeld uit je monitor te halen. Het is een onbegrijpelijke keuze van Philips om geen DisplayPort-kabel mee te leveren. Fabrikanten geven nog wel eens aan dat dit komt door afspraken die ze maken met partners, kabelverkopers in dit geval. Het is een optie, maar dan is het meeleveren van in ieder geval een vga-kabel bijna een belediging voor de koper. Bij deze monitor had gewoon een degelijke DisplayPort-kabel geleverd moeten worden.

Lees ook: Welke besturingssystemen voor tv's bestaan er?

Prestaties Philips Brilliance

In ons testlab hebben we gelukkig nog wel zo’n kabel liggen, dus we konden alsnog met de monitor aan de slag. De snelheid en kleuren zijn na kalibratie dik in orde. Naast DisplayPort is er een vga-, hdmi-, en dvi-aansluiting aanwezig. Ook vinden we slechts één usb 3.0-aansluiting, een extra had niet misstaan. De kijkhoek had beter gekund. Bij regulier gebruik zal de gebruiker over het algemeen recht voor zijn scherm zitten, maar als je meerdere schermen gebruikt, kan dit een nadeel zijn. De monitor is in hoogte verstelbaar en dat maakt hem in het gebruik ook gemakkelijk. Tot slot is het apparaat ook nog zeer vriendelijk geprijsd. Voor € 499,- staat hij op je bureau en daarmee is het een van de goedkopere monitoren in dit segment.

Conclusie

Over de prestaties en mogelijkheden van deze monitor hebben we niet te klagen. Kleur, contrast en snelheid zijn dik in orde. Houd er rekening mee dat je een stevige pc nodig hebt met een krachtige grafische kaart om dit soort monitoren goed te kunnen gebruiken. Dat de DisplayPort-kabel niet is meegeleverd telt zwaar mee in ons oordeel. Het is zo’n teleurstelling als je niet direct aan de slag kunt met je pas gekochte monitor, vervolgens zijn je opties een dvi- of vga-kabel en daarmee benut je nooit het volle potentieel van het beeldscherm. Tip: vraag bij de koop van een 4K-monitor altijd even of een DisplayPort-kabeltje wordt meegeleverd, dat voorkomt teleurstelling…

Pluspunten

- Prijs

- Schermdiagonaal

- Beeldkwaliteit

Minpunten

- Geen DisplayPort-kabel meegeleverd

- Matige kijkhoek

- Slecht één usb 3.0-poort

Prijs: €499

Voor meer informatie: www.philips.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: review, philips, monitoren, philips monitor, philips brilliance 288p6ljeb, prestaties philips brilliance