abonneren

Review: Monitor AOC, blik op oneindig!

AOC maakt al sinds jaar en dag monitoren voor zowel de zakelijke- als consumentenmarkt. Het bedrijf introduceerde onlangs een nieuwe lijn monitoren in de Style-serie: de LED-schermen maken gebruik van PLS (Plane Line Switching)-panels en hebben een relatief eenvoudig maar degelijk ontwerp.
Score
90
  • Pluspunten
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Alle aansluitingen aanwezig
  • Zeer veel instellingen
  • Minpunten
  • USB-poorten niet op logische plek

None

Een goede kwaliteit monitor is niet alleen prettig voor je ogen, maar extra functionaliteit zorgt natuurlijk voor meerwaarde. Dat hebben ze bij AOC ook begrepen met haar nieuwe reeks Style-monitoren.

Beeldkwaliteit

De AOC Q2770PQU is een 27 inch scherm met 16:9-beeldverhouding en heeft een maximale resolutie van 2560x1440 pixels, ook wel bekend als WQHD. Het beeld is erg helder en kleurrijk. Alhoewel ieder zijn eigen voorkeur heeft van hoe helder kleuren moeten worden weergegeven, is dat bij de AOC-monitor in elk geval prima gelukt: het beeld is inderdaad mooi helder en wit is ook echt wit – al moesten we de helderheid wel even een tandje terugschroeven, het beeld gaf simpelweg teveel licht dat we bijna een zonnebril moesten opzetten. Het OSD-menu van de AOC biedt verschillende functies om het beeld naar wens in te stellen, verschillende ‘eco-modi’ zijn voorgedefinieerd, maar ook zaken als kleurtemperatuur ontbreken natuurlijk niet.

Lees ook: Smart-tv's eenvoudig te hacken via signaal

Aansluitingen

Erg prettig aan de AOC Q2770PQU is het aantal aansluitingen dat het scherm rijk is. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat fabrikanten minder gebruikte aansluitingen als vga (d-sub) voor het gemak of uit kostenbesparing maar vergeten en zelfs een DVI-poort wordt soms achterwege gelaten:alleen hdmi of DisplayPort is dan de enige aansluitmogelijkheid, waardoor men weer met converterkabels of –adapters moet gaan werken. Bij AOC zijn alle gangbare aansluitingen aanwezig: hdmi, dvi-d, d-sub en DisplayPort, waardoor deze monitor voor ieder systeem te gebruiken is. Ook prettig is de ingebouwde usb-3.0-hub: door de monitor met een usb-kabel te verbinden met de pc, kunnen de in de voet ingebouwde usb-aansluitingen worden gebruikt. Er zijn twee usb 2.0-aansluitingen en twee usb 3.0-poorten. Ietwat nadelig is dat de poorten aan de achterzijde van de monitor zijn geplaatst, in de behuizing van de elektronica. Daardoor moet je toch altijd weer achter het scherm kruipen om een apparaat te kunnen aansluiten.

Software

De AOC Q2770PQU beschikt over een functie die we steeds vaker terugzien bij monitoren, de zogenaamde ‘split screen’-functie, maar AOC noemt dit Screen+. Hiermee is het mogelijk om het beeldscherm op te delen in afzonderlijke vlakken, bijvoorbeeld twee horizontale, twee verticale, of vier gelijke vakken. Door een venster naar een van deze delen te slepen, past dat venster zich aan aan de grootte van dat vak. Helaas kregen wij de software op onze Windows 8.1-computer niet direct aan de praat: de software draaide wel op de achtergrond, maar het lukte ons niet om een venster naar een van de vakken te slepen en daar automatisch op de grootte van het vak te laten verschijnen. Gelukkig bleek dat een update van het stuurprogramma van de monitor – meegeleverd op een cd’tje – het probleem oploste.

Voor meer informatie: www.aoc-europe.com

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Monitoren

Tags: