Philips Gioco 278G4DHSD

Philips heeft al jaren een unieke feature op zijn televisies, Ambilight. Dit is de eerste monitor die er ook gebruik van maakt. Wel werd de naam iets aangepast: nu heet het Ambiglow.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • uitstekend kleurbereik
 • perfecte grijsschaal
 • goede zwartwaarde
 • handige bediening via software
 • zuinig in verbruik
 • Minpunten
 • matige reactietijd
 • matige uniformiteit
 • 3D niet robuust
 • prijs

Ambiglow, de naam zegt het eigenlijk al, zorgt voor een sfeervolle gloed rond je scherm. Aan de linker en rechter achterzijde van het scherm zit een aantal leds ingebouwd die afhankelijk van het beeld op je scherm van kleur wisselen. Zo lijkt het beeld uitgesmeerd op de muur erachter. Op de Philips-televisies vinden we Ambilight een leuke feature, maar deze Ambiglow voor monitoren kon ons niet overtuigen. Voor film is het best aardig, maar tijdens het gamen leidde de snel wisselende gloed nogal af. Bovendien heeft het effect allerlei randvoorwaarden. Zo moet de monitor 10-15 cm van een bij voorkeur witte muur staan. De verlichting in de kamer moet je liever dimmen. Vooral de plaatsing is erg belangrijk: we testten het scherm in een hoek tegen een muur die licht oker was. Daar ging het effect al grotendeels verloren. Je kan Ambiglow ook instellen om een zachte statische daglichtgloed te genereren. Je ogen worden dan minder snel moe door lang naar het scherm te kijken.

Het scherm zelf ziet er top uit. De voet is stevig, maar oogt elegant. Naast drie hdmi-aansluitingen beschik je ook over vier usb 3.0-aansluitingen, helaas wel allemaal achterop het scherm. De menu’s en bediening zijn prima, en Philips levert erg complete Windows-bedieningssoftware mee.

Het ips-paneel levert uitstekende kleuren. De grijsschaal is bijna perfect en het kleurbereik is uitstekend. Enkel blauw is een tikje te licht en geel oogt wat te gesatureerd, maar daar zal je in de praktijk nauwelijks iets van merken. Dankzij een goede zwartwaarde haalt het scherm ook een prima contrast, wat voor erg levendige beelden zorgt. Die worden nog eens benadrukt door het glanzende paneel, maar denk eraan dat het gevoelig is voor reflecties van omgevingslicht.

Het scherm ondersteunt ook 3D, met behulp van passieve brillen. Je vindt er één in de verpakking. Het scherm herkent heel wat 3D-modes automatisch. Met de bijgeleverde 3D-software (Tridef 3D) kan je heel wat games in 3D spelen. Het is bovendien perfect mogelijk om een blurayspeler aan te sluiten. Op televisie zijn we een fan van 3D met passieve brillen. Ze zijn lichter, goedkoper, en genereren geen vervelend geflikker. Het enige zwakke punt is de beperkte verticale kijkhoek. Zit je te ver boven of onder het scherm, dan valt het 3D-beeld uit elkaar. Het lijkt dan alsof de bril niet werkt. Helaas heeft een monitor daar juist extra veel last van omdat je veel dichter bij het scherm zit en de kijkhoeken daardoor sterker variëren. We moesten het scherm behoorlijk naar achter kantelen om het beste resultaat te halen, maar perfect krijg je het niet. Voor film kan je wat verder zitten om het probleem op te lossen, maar voor gamers is dat natuurlijk geen optie. Erg jammer, maar daardoor moeten we dit scherm afraden voor wie in 3D wil gamen.

Door zijn erg matige reactietijd is het scherm sowieso niet echt geschikt voor fervente gamers. Met ‘SmartResponse’ verbeter je de reactietijd licht, maar vergeet de ‘fastest’ stand: die verslechtert het beeld nog. De prijs is te fors, zeker als we de mindere 3D-prestaties in aanmerking nemen. Philips maakt ook een versie zonder 3D, waarbij ook de usb-hub ontbreekt. Die lijkt met een prijs van 349 euro een iets betere deal.

Geschreven door: Eric Beeckmans op

Category: Review, Monitoren

Tags: monitoren