Philips 239C4QHSW

Monitoren met een tn-paneel zijn berucht om hun povere kleurweergave en kijkhoek. Kies daarom voor een ips- of va-scherm. Die presteren op beide vlakken beduidend beter. Philips levert in de Blade 2-lijn beide technologieën aan.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • aansluitingen in voet
  • uitstekende kleuren
  • prima reactietijd
  • Minpunten
  • nutteloze presets
  • neigt naar blauwtinten

Op hun kleur na zien de monitoren er aan de buitenzijde identiek uit. Het fraaie design is uitstekend afgewerkt en het scherm staat stevig op de slanke voet. Alle aansluitingen zijn verwerkt in de voet, waardoor de kabels mooi uit het zicht blijven. Beschik je enkel over displayport- of dvi-uitgangen op je pc, zorg dan voor een conversiestekker naar hdmi. Er zijn geen ingebouwde luidsprekers, maar er is wel een mini-stereojack audio-uitgang waarop je je hoofdtelefoon of luidsprekers aansluit.
Ook de tiptoetsen zijn in de voet verwerkt, wat we verkiezen boven toetsen op de schermrand. Echt handig zijn ze echter niet. Wanneer je in de menu’s navigeert, moet je je vinger verschuiven. Daardoor raak je mogelijk ongewenst een toets aan. Onze tip: installeer de meegeleverde SmartControl Premium-software. Daarmee beheer je alle instellingen eenvoudig via software en kun je bovendien eigen presets bewaren.
De standaardpresets ogen veel te artificieel. De sRGB-preset die gewoonlijk de gewenste norm levert, zet de helderheid helaas vast op 100 procent. Voor het beste resultaat zet je de helderheid (brightness) op ongeveer 25 procent. Daarmee haal je de vereiste helderheid voor een matig verlichte omgeving en begrens je het verbruik behoorlijk tot 14 à 20 watt. Kies 6500K als witpunt en een displaygamma van 2,2. Vermijd SmartKolor, het pompt de kleuren onnodig op. SmartTxt maakt de tekst donkerder, maar ook overmatig scherp, zozeer dat het irritant is. SmartContrast krikt vooral het witniveau op − en maakt het geheel dus vermoeiender voor je ogen − en verhoogt het verbruik. Enkel SmartResponse is een goede optie om de reactietijd van het scherm licht te verbeteren.

Kijkhoek of contrast?
De schermen mogen er dan identiek uitzien aan de buitenzijde, toch zijn er belangrijke verschillen. De witte 239C4QHSW is een 23 inch full-hd ips-scherm. Deze monitor heeft een uitstekend kleurbereik dat bijna pal op de norm ligt. De grijsschaal heeft iets te hoge kleurtemperatuur, het beeld heeft een lichtblauwe tint. Door een te laag gamma is het ook wat te helder en flets. Selecteer als gammawaarde 2,4 voor betere resultaten. Typisch voor ips-schermen is de eerder matige zwartwaarde. Bij dit scherm valt dat nog erg goed mee, waardoor het nog een behoorlijk contrast scoort. Er ontbreekt een minieme hoeveelheid zwartdetail, al zal dat zelden storen. De kijkhoek is uitstekend.
De zwarte 249C4QHSB is een 24 inch full-hd amva-scherm. Hij is in heel wat opzichten complementair aan de 23 inch ips-versie. Zo blinkt hij uit door een prima zwartwaarde, sterk contrast en uitstekend zwartdetail. Wel scoort hij minder in kleurweergave. De meeste kleuren zijn te sterk gesatureerd, waardoor ze te fel lijken. Ook hier is de grijsschaal veel te blauw, met zelfs een licht magentatintje. De kijkhoek is goed, maar merkbaar minder dan de ips-variant. Alhoewel hij op papier een nipt betere reactietijd toont, lijkt in de praktijk het ips-scherm net iets beter. Beide schermen zijn echter prima voor een gelegenheidsgamer.
Welk scherm je kiest, hangt af van wat je het belangrijkst vindt. Beste kleur en kijkhoek vind je op het ips-scherm, terwijl het amva-scherm betere contrast en zwartweergave biedt. De richtprijzen liggen iets te hoog: je moet voor de mooie afwerking iets extra over hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: philips, monitoren