abonneren

NEC MultiSync E231W

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
NEC is niet de meest voor de hand liggende fabrikant van moderne lcd-monitoren, maar het bedrijf toont zich vooral meester in schermen voor commercieel of professioneel gebruik.

De E231W is op papier een onopvallend scherm, met een 23-inch led-backlight display, een 1920x1080-resolutie, 5ms responstijd en een dynamische contrastwaarde van 25.000:1. Praktisch zijn de dvi-d en DisplayPort-ingangen, naast de gangbare vga-poort. Speakers zijn afwezig in dit model.

In eerste instantie zijn we blij dat NEC de bedieningstoetsen op de voorzijde van het display heeft geplaatst, in plaats van eronder, waardoor ze eenvoudig te bereiken zijn. Helaas kiest NEC voor een klein d-pad om door menu's te navigeren, in plaats van de gangbare links- en rechts-toetsen, waardoor de monitor lastig te bedienen is. De menu's zien er tevens verouderd uit en de menustructuur is niet intuïtief.

Er zijn een flink aantal schermstanden aanwezig, zoals standard, text, movie, gaming, photo en dynamic. Eigen presets aanmaken is niet mogelijk. Een auto-brightness-stand maakt gebruik van de ingebouwde lichtsensor om de helderheid aan de omgeving aan te passen.

NEC beweert dat de N231W speciaal ontworpen is voor het moderne kantoor. Zo zou de scherm 50 procent zuiniger moeten zijn in vergelijking met tft-schermen, in combinatie met de automatische lichtsensor. Ook beweert NEC dat het scherm minder hitte produceert, dat er minder verpakkingsmateriaal gebruikt wordt (iets dat we kunnen onderschrijven), dat het plastic gerecycled is en dat de monitor geen gevaarlijke stoffen als kwik en arseen bevat. Een meegeleverde Eco-tool houdt de CO2-uitstoot en kostenbesparing van de monitor bij. Echt nuttig is het niet, maar het is leuk om te zien dat NEC moeite doet groen te zijn.

De E231W profiteert van een extreem flexibele voet, die in hoogte verstelbaar is (tot 110 mm) en een tilt van -5 tot +20 graden en een swivel van 90 graden biedt. De monitor kan ook in portretstand gebruikt worden. Hoewel er wat stabiliteitsproblemen zijn wanneer we de tilt wijzigen, zijn we onder de indruk van de probleemloze instelmogelijkheden van de monitor.

Helaas zijn de prestaties van de E231W minder indrukwekkend. Het kost ons een flinke tijd om het beeld in te stellen op de ideale waarden. De presets zijn niet zo effectief als we hopen en hoewel helderheid en contrast duidelijk wijzigen van stand tot stand, zien de kleuren er vaak verwassen uit en steken ze grauw af tegen heldere of donkere achtergronden.

De Eco-modus is effect in een verduisterde kantooromgeving, maar de automatische lichtsensor is iets te onsubtiel. Zo schakelt de monitor niet zelden een aantal stappen tegelijkertijd in helderheid terug, waarna het scherm te donker wordt om er comfortabel mee te werken. Uiteindelijk schakelen we de sensor maar uit.

Het lijkt erop dat ook NEC zelf de monitor niet goed gecalibreerd krijgt: het levert een calibratietool mee, die vanzelf opduikt bij de Windows Scherm-eigenschappen. De tool toont een groot aantal testpatronen die de optimale stand voor de huidige omgeving bepalen. Handig, maar in een dynamische omgeving is de tool niet echt bruikbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer 'groene' monitor
  • flexibele voet
  • DisplayPort
  • hyperactieve lichtsensor
  • matige prestaties
  • onhandige menu's
Het is duidelijk dat de E231W een uitzonderlijk flexibel scherm is met indrukwekkende zakelijke eigenschappen, maar de moeite die het kost om een fatsoenlijk beeld op het scherm te toveren en de hyperactieve lichtsensor maken de monitor minder aantrekkelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags:

Laatste reactie