abonneren

Multisync LCD3090WQXi

Wanneer we tft-schermen testen, gebruiken we een apparaat om de monitor te calibreren en de kleurechtheid te testen. Het calibreerproces gebruikt de grafische kaart in de pc om kleine kleurafwijkingen in de monitor bij te stellen, wat vaak voor een zichtbaar verschil in het beeld zorgt. Bij deze NEC is dat allemaal niet nodig.

None

10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

De LCD3090WQXi laat nauwelijks verschil zien tussen het beeld voor en na calibratie, omdat de kleuren uit de fabriek al uiterst accuraat zijn ingesteld. Wie hier niet op wil berusten kan een speciale calibrator (niet meegeleverd) op een speciale poort op de monitor aansluiten, waarna er een on-screen menu getoond wordt dat u stap voor stap door alle mogelijkheden loodst. Een pc is daarbij niet vereist! Deze calibreermethode, samen met uitgebreide 12-bit kleurentabellen, zorgt voor het hoogste niveau van kleurechtheid en vloeiende kleurverlopen. Omdat de monitor een breder kleurgamma heeft dan de meeste monitoren kan het kleuren weergeven die een normale monitor niet aankan.

Toegegeven, de LCD3090WQXi is niet de eerste monitor in ons testlab die deze truucjes beheerst: er zijn zelfs goedkope monitoren met een TN-paneel die accuraat afgesteld kunnen worden. Maar zonder de uiterst hoge mate van kleurechtheid dat het IPS-paneel van deze monitor levert leidt het calibreren vaak tot meer problemen dan de monitor waard is.

NEC heeft de monitor voorzien van een volledig aanpasbare monitorvoet, die ook nog eens uiterst robuust aanvoelt. De hoogte kan tot 190mm ingesteld worden en pivot (het een kwartslag draaien van de monitor naar portretstand) wordt ondersteund. Het on-screen menu is eenvoudig te gebruiken, ondanks een overweldigende hoeveelheid mogelijkheden. De functies in het menu worden vlak boven de fysieke knoppen weergegeven, zodat er nooit verwarring bestaat over wat een bepaalde knop nu precies doet. En vergeet hierbij niet: de meeste 30-inch monitoren hebben tegenwoordig niet eens een on-screen menu meer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Verbluffende beeldkwaliteit
  • Zelf-calibratie is mogelijk
  • Omgevingslichtsensor
  • Degelijke kwaliteit
  • Geen usb-hub ingebouwd
  • Niet goedkoop
Wie vaak met kleurkritische applicaties werkt, wil een monitor waarbij de kleuren één-op-één overkomen met de drukker. Bij de LCD3090WQXi hoeft u daar niet bang voor te zijn. Maar de monitor is niet alleen geschikt voor professionals: wie simpelweg een monitor met het beste beeld wil, hoeft ook niet verder te zoeken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: