LG 32UK550-B review - Topscherm voor zacht prijsje

Langzaam maar zeker beginnen monitoren groter dan 27 inch interessant te worden qua prijs en mogelijkheden. In deze LG 32UK550-B review testen we een betaalbare 31,5inch-monitor die op papier bijna alles biedt. Is het in de praktijk ook een topper?

Met 4K, 31,5 inch, en ondersteuning voor FreeSync en hdr10 zijn de specificaties van de LG 32UK550-B alvast goed. Dat is het scherm zelf ook. Het is in hoogte verstelbaar en je kunt het op de voet een stukje achterover on voorover kantelen. Het matte 4K-va-paneel zorgt voor goed contrast en uitstekende zwartwaardes. Op de kijkhoeken is niets aan te merken, en de helderheid is prima. Wel betekent het grote formaat dat het niet prettig is om naar het scherm te kijken als de achtergrond vrijwel geheel wit is.

Het grote menu wordt aangestuurd door middel van een enkele ‘joystick’-knop, die tevens dient als aan-uitknop. Alles werkt intuïtief en snel. Het interessantste is de mogelijkheid om te kiezen uit 13 verschillende standaardinstellingen voor onder andere games, boeken lezen en fotobewerking. Deze standaardinstellingen kunnen ook nog eens naar hartenlust aangepast worden.

Specificaties

LG kalibreert alle schermen in de fabriek. Ze zouden 100% van de srgb-kleurruimte moeten aanbieden, en 95% van de door de filmindustrie gebruikte DCI-P3-kleurruimte. Toch kan het va-scherm ook op de speciale fotomodus niet tippen aan de kleurechtheid van een goed ips-scherm. Voor het kijken van films is hij daarentegen door het goede contrast uitstekend. Voor productief werken is het scherm ook prima, maar de meerwaarde boven een wqhd-scherm is dan beperkt tot iets meer scherpte.

In games presteert het scherm erg goed. Er zijn drie verschillende OverDrive-instellingen die de responstijd van het paneel verlagen. Zelfs zonder deze feature is er geen ghosting waarneembaar in snelle gamingscenes. Tegelijkertijd levert OverDrive ook op de hoogste instellingen geen zichtbare artefacten op.

De hdr10-standaard wordt ondersteund. Daarnaast is er een kunstmatige hdr-modus die poogt het contrast te verhogen. In donkere films zonder hdr geeft dit ook een mooi (maar enigszins overgesatureerd) effect. Het scherm heeft een standaard verversingssnelheid van 60 Hz, en een FreeSync-bandbreedte tussen 40 Hz en 60 Hz. Hiermee kunnen games nog redelijk goed gespeeld worden met iets lagere framerates – tegenwoordig ook met Nvidia-kaarten vanaf de Pascal-generatie.

De monitor heeft twee hdmi2.0-poorten en een displayport1.2-aansluiting. De stroomaansluiting gaat via een adapterblok, dat via een eigen, non-standaard stroomkabel verbonden wordt met de monitor. Dat is jammer, want als de kabel beschadigd raakt is hij moeilijker te vervangen. Verder zijn er twee 5watt-stereospeakers aanwezig. Vanzelfsprekend is het geluid niet uitmuntend, maar ook niet heel erg slecht.

LG 32UK550-B

© PXimport

Instellingen en software

Het scherm is uitgebreid naar eigen wensen in te stellen. Zo kun je het kleurenpalet aanpassen op basis van zes in plaats van drie hoofdkleuren. Zowel de donkerheid als de verzadigdheid van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel kunnen individueel worden aangepast.

LG biedt een Black Stabilization-feature voor games, waarmee het probeert de meest zwarte delen van het scherm iets lichter te maken. Dit verslechtert het contrast en is daarom niet goed voor beeldkwaliteit, maar het zou in games kunnen leiden tot betere prestaties door de betere zichtbaarheid van donkere delen.

Het scherm heeft meerdere speciale gamingmodi, waarin allerlei instellingen standaard correct ingesteld zouden moeten zijn. Deze modi zijn direct toegankelijk via het OSD. In dit optie-scherm kunnen vier verschillende gamingmodi geselecteerd worden: twee voor first person shooters, een voor RTS-games en een met zelf ingestelde opties. In de tabbladen hier kunnen ook de Black Stabilization, OverDrive- en FreeSync-instellingen aangepast worden. Dit is veel eenvoudiger dan het opzoeken van dezelfde opties in het instellingsmenu.

LG levert een programma dat OnScreen Control heet. Heel prettig werkt de software niet, maar het programma biedt wel interessante functionaliteit. Zo kunnen instellingen zoals de helderheid en het contrast vanuit Windows aangepast worden.

LG 32UK550-B

© PXimport

Het programma biedt ook de mogelijkheid om het scherm op te delen, met daarbij meer mogelijkheden dan de standaardopties van Windows. Het scherm kan bijvoorbeeld opgedeeld worden in maar liefst acht delen (in plaats van vier). Niet echt nuttig voor een 4K-monitor, maar het kan.

Verreweg de interessantste optie is het automatisch schakelen tussen de verschillende standaardinstellingen voor het scherm, op basis van het programma dat op dat moment actief is. Zo kan een heldere gamingmodus ingeschakeld worden op het moment dat er een game wordt gespeeld, terwijl de hdr-modus actief is als er een mediaspeler op de voorgrond is, en de leesmodus wordt gekozen zodra Adobe Acrobat actief is. Handig voor wie de verschillende instellingen op prijs stelt, maar niet constant handmatig wil schakelen.

Conclusie

Wie een relatief betaalbare 4K-monitor zoekt met alles erop en eraan, kan het slechter treffen dan met de LG 32UK550-B. Voor de meeste taken is hij bijzonder goed. Voor fotobewerking of enkel productiviteit zullen er echter respectievelijk betere en goedkopere schermen zijn. Het enige jammere punt is dat FreeSync 2, voor verbeterde hdr, niet wordt ondersteund, maar eerlijk gezegd kan dat op dit prijspunt geen nadeel genoemd worden.

Tekst: Farzin Parham

10

Ons oordeel

LG 32UK550-B

Pluspunten

Goed contrast, mooi voor games en films

Vrijwel alle moderne features aanwezig

Relatief lage prijs

Minpunten

Niet ideaal voor fotobewerking

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten