Heb je geen plaats voor twee monitoren, dan bieden dit ultrabreedbeeldschermen van LG misschien een oplossing.

De meeste monitoren die je vandaag kunt kopen gebruiken de beeldverhouding 16:9 of 16:10. Is deze 21:9 monitor dan een absoluut nieuwtje? Niet helemaal. Philips maakte tot vorig jaar een aantal 21:9 televisies. Het extra brede scherm is ideaal voor langspeelfilms die meestal die beeldverhouding gebruiken. De film vult dan het volledige scherm, zonder vervelende zwarte balken boven en onder. Uiteraard heb je bij 16:9 films of tv-series – en dat zijn er toch heel wat – wel weer zwarte balken links en rechts van het beeld, tenzij je een of andere beeldvullende modus gebruikt die het beeld licht uitrekt.
Hoe zinvol is een 21:9 monitor? Wie regelmatig film kijkt op de pc zal het extra brede scherm vast prettig vinden, maar er is meer. LG gebruikt een resolutie van 2560x1080 pixels. Gamers stellen de extra pixels op prijs omwille van het betere overzicht. De meeste games ondersteunen deze resolutie, zolang je grafische kaart maar krachtig genoeg is.
Maar zelfs in het dagelijks gebruik heeft deze ietwat bizarre schermmaat zijn voordelen. Tenminste, als je regelmatig meerdere vensters hebt openstaan. Voor gewoon mail of internetgebruik is het overkill, maar maak je veel gebruik van grote spreadsheets, ontwikkel je software of ben je een grafisch designer, dan heeft dit scherm wel wat te bieden. Het is ongeveer even hoog als een typische 23-inch monitor, maar wel 33 procent breder. Dat lijkt misschien weinig, maar toch is het daarmee een alternatief voor een dual-monitoropstelling. Je hebt uiteraard minder schermoppervlak dan met twee aparte schermen, maar de 21:9 monitor neemt minder plaats in dan twee monitoren en je hebt genoeg aan één videokabel en één stroomkabel. Bovendien heb je ook geen last van de schermranden in het midden van je gezichtsveld. Het is wel even wennen om op zo’n extra breed beeld te werken, maar uiteindelijk vinden wij het best handig.
LG levert software waarmee je het scherm kunt onderverdelen in twee, drie, vier of meer stukken. Vensters vullen dan automatisch die afgelijnde delen van het scherm als je ze versleept. We vinden dat minder handig dan het lijkt. Schermverdelingen in vier of meer resulteren al in een erg klein oppervlak. Drie kolommen lijkt ons uiteindelijk een van de betere alternatieven. De eenvoudigste oplossing is gewoon gebruikmaken van de ingebouwde Windows mogelijkheden. Met de Windows-toets en de pijltjestoetsen kan je heel snel een venster de linker- of rechterhelft van het scherm laten innemen, of een venster maxi- of minimaliseren.

Constructie

Het LG scherm is prachtig afgewerkt, maar kan enkel naar voor of achter kantelen op de elegante ovalen voet. De aansluitingen zijn bijzonder volledig, enkel de analoge vga-aansluiting ontbreekt, niet echt een gemis. Je kunt bovendien ook een Picture in Picture gebruiken, waarbij je twee ingangen tegelijk op het scherm ziet. Daarvoor mag je de DisplayPort-ingang combineren met eender welke andere ingang. Je hebt een ruime keuze hoe groot en waar je het tweede beeld ziet. De usb-poorten zitten helaas allemaal achterop, wat het gebruik nogal lastig maakt. Het scherm heeft twee ingebouwde luidsprekers, maar verwacht geen hifi-kwaliteit.
In de mooie menu’s vinden we heel wat mogelijkheden. De bediening is wat lastig, aangezien de tiptoetsen onderaan de schermrand staan en zeer gevoelig zijn. Je drukt dus al gauw op de foute toets. Bovendien zijn ze niet verlicht, zodat je altijd even moet zoeken.
LG levert met dit scherm uitstekende prestaties. De matte schermcoating rekent af met de meeste reflecties en het ips-scherm biedt een uitmuntende kijkhoek. De uniformiteit van het scherm is goed en er lekt geen licht aan de schermranden. De fabrieksinstelling is de standaard modus en die staat garant voor prachtige kleuren. De grijsschaal toont geen enkele vervelende kleurtint en het kleurbereik is uitstekend. De gammawaarde is iets te laag, waardoor de middelste grijstinten wat te licht zijn. Het beeld levert een goed contrast tussen 800 en 900 en een degelijke zwartwaarde, zeker voor een ips-scherm.
Wie nog betere resultaten wenst, kan met de bijgeleverde software en een optionele kleurmeter een hardware-kalibratie uitvoeren. Dat is in deze prijscategorie mooi meegenomen. Gamers kunnen sleutelen aan de ‘overdrive’ om de reactietijd van het scherm te verbeteren. In de middelste stand levert dat al heel goede resultaten op, in de hoogste stand zien we lichte ‘reverse ghosting’, waarbij je een heldere dubbele contour hebt in plaats van een donkere.
Het verbruik van 46 W valt nogal hoog uit, maar het scherm staat dan wel op volle helderheid. Met de lichtopbrengst teruggeschroefd naar 100 cd/m² (Helderheid op 11) valt het verbruik al terug naar 25 W. In slaapstand trek je nog steeds 1,2 W uit de contactdoos – dat is niet veel, maar de meeste schermen zitten ruim onder 1 W.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

kleurbereik en uniformiteit

veel aansluitingen

goede reactietijd

Minpunten

verbruik, ook in slaapstand

split screen werkt niet via DisplayPort

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten