abonneren

Flatron L206WU

Tot voor kort had Samsung als enige een licentie op de DisplayLink-technologie om monitoren via usb aan te sluiten. Inmiddels verleent DisplayLink ook licenties aan andere fabrikanten en de L206WU is de eerste LG-monitor met deze techniek.

De L206WU is een 20-inch breedbeeldscherm met een resolutie van 1680x1050 pixels. De monitor kan op een computer worden aangesloten via dvi, vga of usb. Kiest u voor aansturing over usb, dan zijn er maar liefst zes monitoren in serie te schakelen zonder dat u hiervoor meerdere grafische kaarten nodig heeft. De L206WU kan zelfs in serie geschakeld worden met 'concurrent' Samsung 940UX.

De monitor ziet er stijlvol uit: de witte monitorvoet combineert goed met de zwarte bezel, maar helaas is de usb-hub wat lastig te benaderen. De L206WU is één van de weinige breedbeeldschermen die 90 graden gekanteld kan worden, maar dit betekent wel dat de monitorvoet zo'n 14 centimeter hoger gezet moet worden. We meten een helderheid van 236.1 cd/m2, waardoor de monitor wat achterligt op de modellen die 300 cd/m2 kunnen weergeven. Met een contrastwaarde van 621:1 is de monitor vooral geschikt voor kantoorwerk.

Sluiten we de monitor via usb aan, dan zien we op onze 2.8 GHz Pentium 4-computer een extra processorbelasting van 40 procent bij het afspelen van standard definition films. Dat is een stuk meer dan bij de 940UX, vermoedelijk door de hogere resolutie van de L206WU. Het afspelen van video zorgt overigens voor slechte kleurovergangen en blokkige beelden en valt dus niet af te raden. Dat is eigenlijk in tegenspraak met de gelikte vormgeving van de monitor, die thuisgebruik uitademt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Lange, flexibele monitorvoet
  • Pivoting (scherm kan 90 graden gedraaid worden)
  • Eenvoudig in het gebruik
  • Goede contrastwaarde
  • Duurder dan model zonder DisplayLink
  • Gemiddelde helderheid
  • Slecht in weergeven van videomateriaal
Het thuiskantoor lijkt vooralsnog de beste plek voor de L206WU, vooral omdat er een tweetal documenten naast elkaar op het scherm weergegeven kunnen worden. En wie zich bedenkt dat de monitor amper meer kost dan een vergelijkbaar LG-model zónder DisplayLink hoeft zich geen tweemaal te bedenken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags:

Laatste reactie